5 ok, ami miatt jobb, ha elkerülsz egy munkahelyi románcot
2024-02-23  /  Szerző:   /   Egyéb, Randi

Napjaink őrült hajszájában szinte a fél életünket a munkahelyünkön a kollégáink társaságában töltjük, és mondhatni többet vagyunk velük, mint a saját családunkkal, barátainkkal. Ezért is olyan gyakori eset, hogy két munkatárs között szorosabb, romantikus kapcsolat alakulhat ki.

Sajnos azonban, bármennyire is kellemes egy ártatlannak induló flört, ha komolyabbra fordulnak a dolgok, ott már számtalan negatív hatással is számolnunk kell. Ezért egy munkahelyi románcot alaposan meg kell gondolni, még mielőtt egyáltalán belemegyünk. Az alábbi cikkünkben sorra vesszük azokat a lehetséges hátrányokat, amellyel egy ilyen kapcsolat együtt járhat, és amelyek miatt inkább jobb elkerülni még akkor is, ha a munkahelyi szabályzat nem tiltja.


Sérülhet a szakmai megítélésed

Ha egy munkatársaddal (főleg, ha feletteseddel) kezdesz romantikus viszonyba, akkor könnyen beleeshetsz abba a csapdába, hogy nem tudjátok majd elválasztani egymástól a szakmai és privát életeteket, és egy munkahelyi vita, nehézség esetén nem annyira a szakmaiság, sokkal inkább egy személyes indíték vezérel majd. Ezzel nem csupán a többi kolléga rólad alkotott képét ronthatod le, de veszélyeztetheted a karriercéljaidat, szakmai előre lépési lehetőségeidet is.

Többszörös konfliktushelyzetbe kerülhetsz

A közös munka kihat a magánéletre, és fordítva is igaz ez. Egy konfliktushelyzet a munkahelyen tovább gyűrűzik a közös otthonba, vagy a hazulról hozott vita folytatódhat bent a cégnél is, amely elmérgesítheti a viszonyokat.

A kollégák elfordulhatnak tőled

A munkahelyi románcok gyakran megosztják az addig egységes munkahelyi közösséget. Egyesek érezhetik úgy, hogy a pár kizárja őket, vagy épp ellenkezőleg, kényelmetlenül érezhetik magukat a környezetükben, főleg akkor, ha esetleg a vezetőség előtt titkolt viszonyról van szó. Ez a dinamika megnehezítheti a csapatmunkát és a jó munkahelyi kapcsolatok fenntartását.

Munkahelyi pletykák célkeresztjébe kerülhetsz

A munkahelyi románcok körül szinte mindig gyorsan kialakulnak pletykák és híresztelések. Az ilyen ügyek árnyékot vethetnek mindkét fél szakmai hírnevére, és könnyen elítélővé válhatnak. A mindennapos kínos beszélgetések miatt lehet, hogy nehezebb tudsz majd a munkára koncentrálni, és ezáltal a teljesítményed is romolhat. Egyúttal megkeseríti a pároddal közösen töltött időt is.

Elveszítheted a munkatársaid, vezetőid beléd fektetett bizalmát

Egy titok sem marad örökké titok, és amikor kiderül, akkor számolnod kell azzal, hogy egyeseknek, különösen a vezetőségnek meginoghat a beléd vetett bizalma. Ez komoly károkat okozhat az emberi, és a szakmai megítélésedben is. Sajnos arra is kényszerülhetsz, hogy otthagyd a munkahelyed, és másik állást keress.

A lista valószínűleg nem teljes, és természetesen számtalan sikertörténet is előfordult már, de mégsem szabad elhanyagolni a munkahelyi viszonyokkal járó kockázatokat.  

Ez is érdekelhet! - Hogyan kezeld, ha egy kollégád túl hevesen próbál flörtölni Veled?