Rusztikus szilvás pite – egyszerű francia recepttel
2019-09-09  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs Nem minden francia desszert olyan kifinomult és arisztokratikus, mint azt elsőre hinnénk: mindjárt itt van a galette, az omlós tésztával készülő gyümölcsös pite. Nincs kidolgozva, szépen megformázva, rengeteg hozzávalóval és procedúrával tökéletesítve: egyszerű, rusztikus, mégis ellenállhatatlanul finom.

Egy jó kis omlós tészta igazi vajjal, sok gyümölcs, egy csipetnyi fűszer – más nem is kell a tökéletes nyári desszerthez. A tészta könnyen összeállítható, de egy kis pihentetést igényel, viszont ezalatt előkészíthetjük a tölteléket. Ahhoz, hogy a gyümölcs ne áztassa el a tésztát, érdemes megszórni egy kevés kekszmorzsával vagy zabpehellyel, ha még finomabbat szeretnénk, akkor darált csonthéjassal, ami felszívja a sülő gyümölcs szaftját.

A rusztikus gyümölcsös pite tölteléke szinte bármi lehet, ami nem túl leveses, és nem áztatja el nagyon a tésztát. Mivel a piacokon megjelent a szilva, és ez sütve nemcsak finom, hanem mutatós is, most ez került a galette-be, egy kis gyömbérrel fűszerezve, de természetesen más gyümölccsel is elkészíthetjük ezt a remek süteményt.

gasztro 

Rusztikus szilvás pite

Hozzávalók:

A tésztához:

25 dkg liszt

5 dkg porcukor

2 evőkanál tejföl

12 dkg vaj

A töltelékhez:

40 dkg szilva

4 evőkanál cukor

1 teáskanál őrölt gyömbér

4 evőkanál darált mandula

Elkészítés:

1. A tésztához a lisztet a hideg vajjal elmorzsoljuk, majd a porcukrot és a tejfölt hozzáadva gyors mozdulatokkal tésztává dolgozzuk. Fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük fél órára.

2. Közben a szilvákat félbevágjuk, kimagozzuk, cikkekre vágjuk, tálba tesszük, meghintjük a cukorral és az őrölt gyömbérrel, összeforgatjuk.

3. A pihentetett tésztát egy sütőpapíron kinyújtjuk egy nagyobb körré, a közepét megszórjuk a a darált mandulával, kirakosgatjuk a fűszeres szilvával úgy, hogy maradjon nagyobb pereme, a szabadon maradt széleket körben ráhajtjuk a töltelékre. A sütőpapír segítségével átemeljük egy tepsire.

4. 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg aranybarna nem lesz a tészta. A sütőből kivéve hagyjuk hűlni, majd langyosan vagy teljesen kihűlve szeleteljük és tálaljuk.

gasztro

Forrás: Cookta