Rózsás sárgadinnyesorbet
Hozzávalók 4 személyre
-2 érett sárgadinnye
-3 ek. porcukor
-1 mk. őrölt fahéj
-0,5 dl dinnyelikőr (vagy gyümölcspálinka)
-1 piros rózsa egészséges szirmai (16 db)
-1 citrom leve
-15 dkg kristálycukor
Elkészítés:
A sárgadinnyét megmossuk, hegyes, éles kis késsel V alakban körbevágjuk, így lesz cikk-cakkos a széle. Szétnyitjuk, magjait kikaparjuk. A húsát is kivájjuk, mély tálba tesszük. Hozzáadjuk a porcukrot, a fahéjat, a dinnyelikőrt, és botmixerrel krémesre turmixoljuk. Fém tálban a fagyasztóba tesszük, és fél óránként villával átkeverve, 4-5 óra alatt kásásra fagyasztjuk.
A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A rózsaszirmokat leöblítjük, leszárítjuk, és egyesével citromlébe, majd kristálycukorba mártjuk. A tepsire rakosgatjuk, és a sütőbe 10-12 perc alatt a szirmokra karamellizáljuk a cukrot. Ha elkészült, tálcára tesszük, kihűtjük. Ekkor válik ropogóssá.
Tálaláskor a kivájt sárgadinnyékbe kanalazzuk a jégkását, és a kandírozott rózsaszirmokkal díszítjük.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 5 óra múlva