Rösztiben sült karaj almás póréval
Hozzávalók 4 személyre
A húshoz:
-60 dkg csont nélküli sertéskaraj
-50 dkg burgonya
-2 ek. reszelt torma
-2 kk. étkezési keményítő
-4 ek. olaj
-10 dkg liszt
-2 tojás
A körethez:
-2 vastagabb szál póréhagyma
-2 piros héjú alma
-2 ek. citromlé
-2 ek. vaj
-2 kk. morzsolt kakukkfű
-1 ek. liszt
-2 dl főzőtejszín
Elkészítés:
A húst megmossuk, leszárítjuk, 8 szeletre vágjuk, kissé kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. A krumplit meghámozzuk, megmossuk, durvára lereszeljük, majd kinyomkodjuk.
A krumplireszeléket a tormával és az étkezési keményítővel összekeverjük, sózzuk, borsozzuk. A húst először megforgatjuk a lisztben, a felvert tojásban, végül mindegyik szeletet megkenjük a krumplis masszával, jól rányomkodjuk, majd megfordítjuk a húst és a másik oldalát is beborítjuk a krumplival.
Az olajat nagyobb serpenyőben felforrósítjuk, és a húst két részletben, közepes lángon, oldalanként 4-5 percig sütjük, majd kivesszük, melegen tartjuk.
A körethez a pórét megtisztítjuk, felkarikázzuk. Az almát megmossuk, a magházat eltávolítjuk, húsát cikkekre vágjuk, a citromlével meglocsoljuk. A vajat nagyobb edényben felforrósítjuk, és a pórét megpároljuk benne. Hozzáadjuk az almát meg a kakukkfüvet, összepároljuk. Megszórjuk a liszttel, majd felöntjük a tejszínnel és 2 dl vízzel. 5 percig főzzük, sózzuk, borsozzuk. A hússal tálaljuk.
Munka: kb. 45 perc