Rösztiben sült karaj almás póréval
2025-04-14  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre

A húshoz:

-60 dkg csont nélküli sertéskaraj

-50 dkg burgonya

-2 ek. reszelt torma

-2 kk. étkezési keményítő

-4 ek. olaj

-10 dkg liszt

-2 tojás

A körethez:

-2 vastagabb szál póréhagyma

-2 piros héjú alma

-2 ek. citromlé

-2 ek. vaj

-2 kk. morzsolt kakukkfű

-1 ek. liszt

-2 dl főzőtejszín

Elkészítés:

A húst megmossuk, leszárítjuk, 8 szeletre vágjuk, kissé kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. A krumplit meghámozzuk, megmossuk, durvára lereszeljük, majd kinyomkodjuk.

A krumplireszeléket a tormával és az étkezési keményítővel összekeverjük, sózzuk, borsozzuk. A húst először megforgatjuk a lisztben, a felvert tojásban, végül mindegyik szeletet megkenjük a krumplis masszával, jól rányomkodjuk, majd megfordítjuk a húst és a másik oldalát is beborítjuk a krumplival.

Az olajat nagyobb serpenyőben felforrósítjuk, és a húst két részletben, közepes lángon, oldalanként 4-5 percig sütjük, majd kivesszük, melegen tartjuk.

A körethez a pórét megtisztítjuk, felkarikázzuk. Az almát megmossuk, a magházat eltávolítjuk, húsát cikkekre vágjuk, a citromlével meglocsoljuk. A vajat nagyobb edényben felforrósítjuk, és a pórét megpároljuk benne. Hozzáadjuk az almát meg a kakukkfüvet, összepároljuk. Megszórjuk a liszttel, majd felöntjük a tejszínnel és 2 dl vízzel. 5 percig főzzük, sózzuk, borsozzuk. A hússal tálaljuk.

Munka: kb. 45 perc