Rizskuglóf csokoládéöntettel
Hozzávalók 8 szelethez
A kuglófhoz:
-20 dkg hosszúszemű rizs
-5 dl tej
-20 dkg szőlő
-2 tojás
-4 dkg vaj
-15 dkg cukor
-1 citrom reszelt héja
-1 rúd vanília pépje
A csokoládéöntethez:
-15 dkg étcsokoládé
-1 dl 30%-os tejszín
-2 ek. rum
-Friss menta a díszítéshez
Elkészítés:
A rizst fazékba szórjuk, felöntjük egyszeres mennyiségű forró vízzel, megsózzuk, felforraljuk, és lassú tűzön addig főzzük, amíg beszívja a vizet. Ekkor felöntjük a rizshez képest kétszeres mennyiségű forró tejjel, és készre főzzük. Langyosra hűtjük.
A szőlőt leszemezzük, megmossuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgákat a puha vajjal, a cukorral, a reszelt citromhéjjal, a vaníliapéppel fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a langyosra hűlt tejberizst, a szőlőt, összekeverjük, és a kemény habbá vert tojásfehérjékkel lazítjuk.
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Kivajazunk, édes morzsával beszórunk egy nagy kuglófformát, beleöntjük a rizses masszát, eligazítjuk, és a sütőben 30-35 perc alatt pirosra sütjük. Ha elkészült kihűtjük, és kiborítjuk a formából.
Közben a csokoládéöntethez az étcsokoládét kicsi darabokra tördeljük, tálkába tesszük, hozzáöntjük a tejszínt, a rumot, és vízgőzfürdő fölött sűrűbben folyó öntetté főzzük. Tálaláskor a szőlős rizskuglófot cikkekre vágjuk, tányérra fektetjük, körbelocsoljuk a csokoládéöntettel, és friss mentával díszítjük.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva