Rizskuglóf csokoládéöntettel
2023-10-06  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 8 szelethez

A kuglófhoz:

-20 dkg hosszúszemű rizs

-5 dl tej

-20 dkg szőlő

-2 tojás

-4 dkg vaj

-15 dkg cukor

-1 citrom reszelt héja

-1 rúd vanília pépje

A csokoládéöntethez:

-15 dkg étcsokoládé

-1 dl 30%-os tejszín

-2 ek. rum

-Friss menta a díszítéshez

Elkészítés:

A rizst fazékba szórjuk, felöntjük egyszeres mennyiségű forró vízzel, megsózzuk, felforraljuk, és lassú tűzön addig főzzük, amíg beszívja a vizet. Ekkor felöntjük a rizshez képest kétszeres mennyiségű forró tejjel, és készre főzzük. Langyosra hűtjük.

A szőlőt leszemezzük, megmossuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgákat a puha vajjal, a cukorral, a reszelt citromhéjjal, a vaníliapéppel fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a langyosra hűlt tejberizst, a szőlőt, összekeverjük, és a kemény habbá vert tojásfehérjékkel lazítjuk.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Kivajazunk, édes morzsával beszórunk egy nagy kuglófformát, beleöntjük a rizses masszát, eligazítjuk, és a sütőben 30-35 perc alatt pirosra sütjük. Ha elkészült kihűtjük, és kiborítjuk a formából.

Közben a csokoládéöntethez az étcsokoládét kicsi darabokra tördeljük, tálkába tesszük, hozzáöntjük a tejszínt, a rumot, és vízgőzfürdő fölött sűrűbben folyó öntetté főzzük. Tálaláskor a szőlős rizskuglófot cikkekre vágjuk, tányérra fektetjük, körbelocsoljuk a csokoládéöntettel, és friss mentával díszítjük.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 2 óra múlva