Rákot okozhat a reggeli, amit egészségesnek hiszel
Jobb, ha erre odafigyelsz!
Egy jó lekváros pirítós reggelire? Úgy gondolod, hogy ez megfelelő? Nos, nagyon rossz hírünk van.
Az égett pirítós, noha népszerű reggeli opció súlyos veszélyeket hordozhat. A hő hatására ugyanis a keményítőtartalmú vagy cukros ételek, például a kenyér, a grillezés vagy sütés során akrilamid nevű mérgező vegyületeket hoznak létre. Ezek a vegyületek potenciálisan károsíthatják a DNS-t, és hosszú távon komoly terhet rónak az immunrendszerre - hívta fel a figyelmet Robert Thomas onkológus szakorvos.
Thomas professzor szerint a pirítós színének árnyalata is fontos: minél sötétebb a barna, annál több akrilamidot tartalmaz. Tehát azok, akik hosszú ideig sütik a pirítóst a pirítóban, nagyobb mennyiségű akrilamidot vihetnek be a szervezetükbe. Ezért óva int mindenkit attól, hogy túlzottan grillezett vagy sütött keményítőtartalmú ételeket fogyasszon.
Továbbá, Thomas professzor megemlíti, hogy a cukor közvetlen összefüggésbe hozható a rákkockázat növekedésével. Az édes lekvár vagy egyéb cukros feltétek helyett azt javasolja, hogy az emberek inkább avokádót használjanak, mivel az tele van egészséges zsírokkal, és sokkal laktatóbb is.