Rákot okozhat a reggeli, amit egészségesnek hiszel
2023-11-09  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Jobb, ha erre odafigyelsz!

Egy jó lekváros pirítós reggelire? Úgy gondolod, hogy ez megfelelő? Nos, nagyon rossz hírünk van.

Az égett pirítós, noha népszerű reggeli opció súlyos veszélyeket hordozhat. A hő hatására ugyanis a keményítőtartalmú vagy cukros ételek, például a kenyér, a grillezés vagy sütés során akrilamid nevű mérgező vegyületeket hoznak létre. Ezek a vegyületek potenciálisan károsíthatják a DNS-t, és hosszú távon komoly terhet rónak az immunrendszerre - hívta fel a figyelmet Robert Thomas onkológus szakorvos.

Thomas professzor szerint a pirítós színének árnyalata is fontos: minél sötétebb a barna, annál több akrilamidot tartalmaz. Tehát azok, akik hosszú ideig sütik a pirítóst a pirítóban, nagyobb mennyiségű akrilamidot vihetnek be a szervezetükbe. Ezért óva int mindenkit attól, hogy túlzottan grillezett vagy sütött keményítőtartalmú ételeket fogyasszon.

Továbbá, Thomas professzor megemlíti, hogy a cukor közvetlen összefüggésbe hozható a rákkockázat növekedésével. Az édes lekvár vagy egyéb cukros feltétek helyett azt javasolja, hogy az emberek inkább avokádót használjanak, mivel az tele van egészséges zsírokkal, és sokkal laktatóbb is.