Pumpkin Spice Latte egészségesebben, minimális kalóriával
2018-10-21  /  Szerző:   /   Rúzs Az elmúlt évek egyik legnagyobb sikere itthon az egyik amerikai kávézólánc sütőtökös, fűszerekkel felturbózott tejeskávéja, a Pumpkin Spice Latte. Méregdrága, tele van nyomva sziruppal és felesleges kalóriával, így aki kedveli ezt a kávékülönlegességet, jobban jár, ha otthon elkészíti - egészségesebb, természetesebb és akár diétás is lehet!



Egy melengető, illatos, fűszeres ital igazi kényeztetés a hűvösebb napokon, ehhez pedig tökéletes az őszi hangulatú fűszerekkel és sütőtökkel megbolondított tejes ital. De míg a kávézólánc népszerű itala 380 kcal energiát tartalmaz saját bevallásuk szerint, természetes alapanyagot viszont alig, addig az otthoni változatot akár 50 kcal alatt is elkészíthetjük, ha elhagyjuk róla a habot. Jól felhabosított tejhabbal még finomabb is.

Az alábbi változat növényi tejjel és sztéviával készül, kávéval és fűszerekkel, és persze a sütőtök sem maradhat el belőle, pontosabban a sütőtökpüré. Amerikában nagy hagyománya a konzervben kapható változatnak, de házilag is nagyon egyszerűen elkészíthető, és bár igaz, hogy ehhez a finom italhoz csak kevés kell belőle, amihez feleslegesnek tűnhet egy egész vagy akár egy fél sütőtökkel bajlódni, egyrészt rengeteg ételhez használható még, illetve ha szeretjük ezt az italt, le is fagyaszthatjuk a pépesített sült sütőtököt. Ehhez nincs más dolgunk, mint jó evőkanálnyi adagokat kupacolni belőle egy sütőpapírral fedett tálcára, majd a fagyasztóba tenni, és ha megfagytak, átrakni őket egy zacskóba vagy dobozba, hogy kevesebb helyett foglaljanak a mélyhűtőben - innentől kezdve pedig bármikor készíthetjük a házi és egészséges, alakbarát sütőtökös tejeskávénkat!

Pumpkin Spice Latte - egészségesebben

Hozzávalók 1 adaghoz:

2,5 dl mandulatej - vagy más növényi tej

1 nagy evőkanál sütőtökpüré

1/2 teáskanál sztévia

1/2 kávéskanál őrölt fahéj

csipetnyi őrölt gyömbér

csipetnyi őrölt szegfűszeg

kevés reszelt szerecsendió

1 kávéskanál vanília-kivonat

1 adag presszókávé

Elkészítés:

1. A tejet egy forralóba öntjük, hozzáadjuk a fűszereket, a sztéviát és a sütőtökpürét, és kézi habverővel alaposan elkeverjük, majd felforraljuk.

2. Kevergetve 2-3 percig főzzük takarékon, majd a kávét is hozzáadjuk, és habosítóval vagy egyszerűen egy botmixerrel jól kihabosítjuk.

3. Bögrébe öntjük, és ha picit hűlt, már élvezhetjük is a melengető, illatos italunkat.



Forrás: Cookta