Porcerősítővel a gondtalan mozgásért
2021-06-02  /  Szerző:   /   Egyéb, Ajánló
A porcerősítő készítmények az egyik leggyakoribb szereplői az idősebbek gyógyszeres listájának. Statisztikák támasztják ugyanis alá, hogy hazánk lakosságának csaknem negyede szenved porckopásban. Sőt – a jellemzően 50 év fölött jelentkező betegség – a 70 évesnél idősebb férfiaknál és nőknél szinte biztosan előjön. De mi is áll pontosan a fájdalmas mozdulatok mögött, illetve mit tehetünk ellene?


Miért lehet szüksége porcerősítőre?

A porc egy fehérjében gazdag anyag, amely a csontok és ízületek között található, és leginkább egy rugalmas párnához hasonlít, amely csökkenti a csontok közötti súrlódást. Idővel azonban a porcok regenerálódása lelassul, és a gélszerű képződmény szép lassan elmorzsolódik. A rossz hír az, hogy ez a folyamat szinte elkerülhetetlen, viszont mesterséges módon késleltethetjük vagy lelassíthatjuk azt. Ekkor jönnek képbe a porcerősítők.


A porckopás tünetei

Azt, hogy szervezetünk mikor kiált porcerősítőért, nem nehéz behatározni, hiszen ez igencsak jellemző fájdalmakkal jár. Az arthrózis megjelenése leginkább a teherviselő ízületek, vagyis a térd, a derék és a boka környékén vehető észre, de sokan szenvednek az ujjak, a váll és a csukló „nyikorgásától” is. A mozgáskor tapasztalt fájdalom mellett merevség, duzzadtság, később pedig akár eldeformálódás is előfordulhat.


Az ízületi porckopás okai

Az orvostudomány a porckopást annak eredete szerint két nagy csoportra osztja. Az elsődleges vagy más néven primer formája a betegségnek különösebb okok nélkül alakul ki, azaz az öregedés velejárójaként kell szembenéznünk vele. A szekunder típus esetében már több gyökere is lehet a bajnak. Idesorolhatók a veleszületett porcrendellenességek, a hormonális betegségek, a cukorbetegség, de a fizikai sérülések és az elhízás is a rizikófaktort jelenthet. Az utóbbi esetekben a porcerősítő készítmények szedése már fiatalabb korban is szükségessé válhat.  

Miből áll a természetes porcerősítő?

Először is le kell szögeznünk, hogy a porcerősítő termékek csak a még meglévő porcokat táplálják, illetve elősegítik azok regenerálódását. Olyan természetes anyagokkal karöltve végzik a dolgukat, mint a kollagén nevű proteinnel és C-vitaminnal. A megelőzés és a korai felismerés tehát kulcsfontosságú, így, ha baljós előjeleket vesz észre saját magán, azonnal forduljon szakorvoshoz!


A rendszeres gyógyszeres kezelés önmagában nem elég

A tabletták folyamatos szedése mellett, óriási szívességet teszünk a csontjainknak, ha kicsit reaktíváljuk magunkat, illetve a mozgás mellett kerüljük a mesterséges ételeket, illetve megpróbálunk egészségesebben étkezni.