Fejest ugrani a mélybe? Hogyan kerülheted el, hogy túl gyorsan belevágj egy kapcsolatba?
2021-06-02  /  Szerző:   /   Egyéb, Szerelem

Egy új ismeretség mindig izgalmas, az ereje pedig sokszor elsöprő hatású, mint egy forgószél. Egyik mozzanat követi a másikat, szikrázik körülöttetek a levegő, és egyszer csak azon kapod magad, hogy már teljesen elvesztél. Ilyenkor elgondolkozol, hogy talán túl gyors ez a tempó, hiszen még alig ismeritek egymást.

Szakértők szerint egy igazán komoly kapcsolathoz stabil alapok kellenek, de persze a valóság nem mindig a papírforma szerint alakul.

De mire figyelj ilyenkor, és milyen hibákat nem szabad elkövetned?

Túlságosan idealizálod a partnered, és saját igényeidet alárendeled.

Egy kicsit elveszíted önmagad a kapcsolatban, minden pillanatban vele szeretnél lenni, elhanyagolod a korábbi életed, a családod, a barátaidat, azokat a dolgokat, amelyek eddig kitöltötték a napjaidat. Közben pedig mindent megteszel azért, hogy a partneredet boldoggá tedd.

A fizikai vonzalom irányít.

Előfordulhat, hogy egy ilyen hirtelen jött, szenvedélyes kapcsolatból hiányoznak olyan alapvető összetevők, mint a kommunikáció vagy a kölcsönösen elfogadott szabályok. Ha két embert csak az intim együttlétek kötnek össze, abból nem várható egy komoly igazi párkapcsolat.

Nincsenek konfliktusok.

Fogalmad sincs, hogy melyek azok a dolgok, amelyek a partneredet kihozzák a sodrából, mi az, amit szeret, és mi az, amit nem. Minden tökéletesnek tűnik, semmi vita, semmi nézeteltérés. De egy igazi kapcsolatból ezek nem hiányozhatnak.

Csak felejteni akartok.

Előfordulhat, hogy mindketten épp csak kiléptetek egy korábbi kapcsolatból, és nem volt még időtök igazán lezárni a múltat. Helyette egyszerűen csak beleugrottatok egy újba, hogy ne érezzétek magatokat magányosnak, és megbántottnak. De ha kimarad ez a „gyász” időszak, az később megbosszulja magát, és olyan konfliktusokhoz vezet, amelyet egy ilyen laza viszony nem fog túlélni.

Már a közös jövőt tervezitek.

Egy kapcsolat elején sokan beleesnek abba a hibába, hogy sokkal odaadóbbak és mindent megtennének az új partnernek. Az egész világot gyönyörűnek és tökéletesnek látják, és nem akarják észrevenni az esetleges piros zászlókat. Aztán pedig úgy szőnek közös célokat, hogy azoknak semmi alapjuk nincs. De anélkül, hogy igazán megismernétek egymást, nem lehet valódi, komoly döntéseket meghozni.

Ezt is olvasd el! - Komoly párkapcsolat, vagy csak laza randizás - mi az igazi különbség?

Hogyan lassíthatod le a tempót?

Mielőtt életre szóló döntéseket hoznál, érdemes kicsit megállni, és elgondolkodni a kapcsolaton. A szerelem elvakíthat, de muszáj uralkodnod az érzelmeiden kicsit, és csak akkor belevágni egy elköteleződésbe, ha tényleg ezt akarod.

Az őszinte kommunikáció mindig nyerő.

Nyíltan vállald fel a párod előtt az érzéseidet már a kezdetektől. Őszintén mondd el neki, hogy mit vársz el ettől a kapcsolattól, és tőle. Ha úgy érzed, hogy gyors a tempó, arról vele is beszélned kell. Tegyél javaslatokat, hogy min kellene változtatnotok.

Hangsúlyozd ki, hogy némi térre és szabadságra vágysz.

Csak azért, mert párt találtál, még nem kell feladnod önmagad. Sőt. Ne hanyagold el a barátaidat, a családodat, a hobbidat, és semmi olyan dolgot, ami eddig fontos volt számodra. Egyensúlyt kell találnotok a közös programok és a külön töltött idő elosztásában.

Fektessetek le szabályokat.

És természetesen tartsátok is be őket. Beszéljétek meg, hogy ezután mit fogtok másként csinálni, mi az, ami zavar benneteket, és mi az, ami nem elfogadható.

Legyetek barátok.

Ne csak szeretők, valódi társai is legyetek egymásnak. Ha egyikőtök nehézséggel néz szembe, a másik támogassa, és segítse. Ne legyenek köztetek tabu témák, mert csak így kerülhettek igazán közel egymáshoz.

Ha nem szeretnél semmit sem elkapkodni, akkor nem kerülheted ki, hogy közösen beszéljetek róla. Csak az őszinte és nyílt kommunikáció az, ami előre viheti a dolgokat a helyes irányban, és segíthet megalapozni egy igazán komoly kapcsolatot.