Peeling kisokos - tudj meg mindent a hámlasztásról!
2022-09-25  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Mire jó a peeling?

A hámlasztó termékek eltávolítják a bőr felszínéről az elhalt hámsejteket, javítanak a pattanásos bőr állapotán, és megtisztítják a pórusokat a smink- és ápolótermékek maradványaitól. Rendszeres használatukkal a mitesszerek kialakulása is megelőzhető. A hámlasztási eljárásoknak három fajtáját különböztetjük meg: a mechanikus, a kémiai és az enzim peelinget.

A mechanikus peelingek apró, kemény részecskék segítségével egyszerűen, dörzsöléssel távolítják el az elhalt hámsejteket. Erre a célra olyan termékeket érdemes választani, amik nem tartalmaznak mikroműanyagot. Helyettük a természetes összetevőket, rizst, csonthéjasok zúzott héját, mandula őrleményt, cukrot, sót és jojobagömböcskéket (amik a lipidréteg feloldása közben a bőrt is erősítik) tartalmazó termékeket ajánlott előnyben részesíteni. Ha normál vagy nem érzékeny bőrtípussal rendelkezel, akkor heti egy alkalommal javallott mechanikus peelinget alkalmaznod.A kémiai hámlasztás során savakkal kezeljük a bőrt. Ezeknek három csoportját különböztetjük meg: a klasszikus gyümölcssavak – amiket AHA-savaknak (alpha hydroxy acids) is hívunk – kategóriájába tartozik például a tej-, a glikol-, a citrom- és az almasav. Ezek kiválóan alkalmasak a rugalmasságát vesztett, bőrszárazság miatt enyhén ráncos és pigmentfoltos bőr kezelésére. Két kezelés között érdemes legalább 2 hét szünetet tartani. A BHA-sav (beta hydroxy acids), azaz a szalicilsav tisztító és gyulladáscsökkentő hatású. Ezáltal a BHA-peelingek ideálisak a zsírosabb és pattanásosabb bőr kezelésére, és heti egyszer alkalmazhatók. A PHA-savak (poly hydroxy savak), például a lactobionsav és a glükonsav, a hámlasztó hatóanyagok legfiatalabb generációját képviselik. Ezek különösen gyengédek a bőrhöz, és nem okoznak irritációt. A hatásmechanizmus azonban ugyanaz: a savak lebontják a bőr sejtjeit összekötő fehérjéket, s így távolítják el a bőr felszínéről az elhalt hámsejteket.

Az enzim peelingek hatóanyagát általában papajából, ananászból vagy baktériumkultúrákból nyerik ki. Ezek is a felső bőrréteg fehérjekötéseinek bontása által hámlasztanak, viszont gyengébbek, mint savas kollégáik. Mivel gyengéden dolgoznak, érzékeny bőr kezelésére is alkalmasak. Az enzimpeelingek körülbelül heti két alkalommal alkalmazhatók.

Hámlasztó termékek: így használd őket!

Először alaposan tisztíts meg a bőrödet, majd vidd fel a hámlasztó terméket a T-zónára (orr, homlok, áll), és finom, körkörös mozdulatokkal oszlasd el a bőrödön. A kipirosodott és az elpattant erecskés részeket hagyd ki. A hatóidő letelte után mosd le a terméket. Ez a kémiai peelingeknél különösen fontos, mert nem megfelelően lemosva az enzimek vagy a savak tovább dolgoznak a bőrön, és irritálhatják azt.