Peach Melba jégkrémtorta
Hozzávalók 8 szelethez
A tortához:
-50 dkg zöld marcipán
-2 ek. porcukor
-6 őszibarack
-1 csokor menta
-1 citrom5 dl víz
-20 dkg kristálycukor
-2 cs. vaníliás cukor
-20 dkg vaníliafagylalt
-2 dl habtejszín
Az öntethez:
-20 dkg málna
-2 ek. porcukor
-1 csomag vaníliás cukor
-2 ek. méz
Elkészítés:
Nagyobb darab frissen tartó fóliát vágunk és megszórjuk porcukorral. Ezután a marcipánt piteforma (25 cm átmérőjű) nagyságúra kinyújtjuk, és a fóliával együtt belehelyezzük a formába úgy, hogy az oldalára is jusson. Pár órára hűvös helyre tesszük, (vagy rövid időre a fagyasztóba) hogy a marcipán kicsit megszikkadjon.
Az őszibarackokat megmossuk, félbe vágjuk, és a magot kiemeljük. A mentaleveleket leöblítjük, összevágjuk. A citromot alaposan megmossuk, héját vékonyan levágjuk. Serpenyőbe beleöntjük a vizet, hozzáadjuk a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, majd néha megkeverve forráspontig melegítjük. Pár percig főzzük, hogy kissé szirupos legyen. Ekkor beletesszük a mentaleveleket és az őszibarackokat, majd lefedjük a serpenyőt, és kis lángon kb. 10 perc alatt szép lassan puhára főzzük. Amikor a barack már megpuhult, levesszük a tűzről és teljesen kihűtjük. Óvatosan lehúzzuk a héját, a barackot szűrőbe tesszük és alaposan lecsepegtetjük.
A jégkrémet hagyjuk szobahőmérsékleten kissé megpuhulni, hogy könnyen keverhető legyen. A habtejszínt kemény habbá verjük.. Ezután apránként hozzákeverjük a fagyihoz. A marcipánt, a fóliával együtt átemeljük egy tálcára. Rákanalazzuk a krémet, és a fagyasztóba tesszük, hogy kissé megdermedjen.
Az öntethez a málnát kiválogatjuk, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot és a mézet, majd összeturmixoljuk. Ezután szitán átpasszírozzuk, hogy a magok ne kerüljenek bele az öntetbe és szép sima, selymes legyen.
Tálalás előtt kb. 15 perccel kivesszük a jégkrémmel megtöltött marcipánt a fagyasztóból, majd ráhelyezzük a lecsepegtetett őszibarackot és málnaöntetet csorgatunk rá. Mentalevéllel díszítjük.
Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva