Ez vár Rád 40 után
2024-07-02  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Mindenki így jár.

Negyvenévesnek lenni szuper dolog! A karriered már rég beindult, sok álmodat valóra váltottad, és a szabadságod csak a te kezedben van. Ebben az életkorban azonban némi változáson megy át a tested és az elméd

Feledékenység

A hormonális változások miatt gyakrabban tapasztalhatsz agyi ködöt: gondolkodsz valamin, és hirtelen elfelejted, mi is volt ez, vagy nem jut eszedbe egy teljesen hétköznapi dolog, például a szomszédod vezetékneve, hiába töröd rajta az agyad. Ez az aprócska mentális zavar a stressz, a depresszió, a vércukorszint alakulása, és a hormonok változása miatt következhet be. Minden életkorban jelentkezhet, de a hormonok miatt 40 felett gyakoribb.

Magabiztosság

Amikor a nők elérik a 40-et hirtelen újonnan lelt magabiztosságot tapasztalnak, sokkal inkább hisznek magukban, és elégedettebbé válnak a külsejükkel. Egy 2017-es kutatás eredményei szerint: a nők 67%-a 40 felett sokkal magabiztosabbá válik, mint a 10 évvel fiatalabb életkorukban. A férfiak azonban elégedetlenek lesznek magukkal.

Hajhullás

A férfiaknál erőteljesebb probléma a kopaszodás, de a nők haja is megérzi az idő múlását. A hajszálaid vékonyabbá, élettelenebbé válnak, és jobban hullanak, mint korábban. Erről a hormonális változások tehetnek, ugyanis a hajnövekedés mértékére jelentős hatással vannak. Naponta körülbelül ugyanúgy 100 szálat veszítesz el (talán egy kicsivel többet), de lassabban nőnek vissza, és nem is lesznek már olyan dúsak.

Őszülés

Mire betöltöd a 40. életévedet, valószínűleg már felfedeztél magadon pár ősz hajszálat. Ilyenkor fel kell készülnöd arra, hogy egyre több lesz belőlük, mivel a tested melanin-termelése fokozatosan lelassul. Az, hogy ez milyen gyorsasággal zajlik le nálad, függ a családi génektől is. Gondold át, anyukád mikor kezdett őszülni, mert valószínűleg nálad is hasonló időben kezdődik el ez a folyamat.

A látásod romlik

Természetes dolog, hogy a 40-et elhagyva a látásod már nem olyan, mint tinédzser korodban. A szemeidet jobban megerőlteti az olvasás vagy a képernyő nézése, pláne, ha nincs elég fény a helyiségben. Ilyenkor érdemes felkeresned egy orvost, hiszen minél jobban erőlteted a látásod, annál rosszabb lesz a végén, így egy megfelelő dioptriás szemüveg sokat számít.

Arcbőr változásai

A nők és a férfiak bőrének állapota sokat változik 40 felett. Egyre kevesebb olajat kezd termelni, ami az ösztrogénszint csökkenéséből fakad. Gyorsabban kiszáradhat a bőr, és rövid időn belül a ráncok is feltűnőbbé válnak az arcon. Az egyetlen, amit tehetsz, hogy figyelsz a hidratálásra.

Megfázás

Sokkal ellenállóbb leszel. Mire eléred a 40-es éveidet, a tested már sok vírusnak és baktériumnak ki volt téve, ráadásul valószínűleg többször is voltál beteg életed során. Az immunrendszered megerősödik, és természetes módon képes lesz felvenni a küzdelmet a kisebb náthákkal.