Parajfelfújt tejszínes zöldségekkel
2024-03-27  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre:

-50 dkg parajkrém (fagyasztott)

-2 gerezd fokhagyma

-4 dkg vaj + a formához

-4 dkg liszt + a formához

-1 dl tej

-1 ek. reszelt parmezán sajt

-2 tojás

-1 csipet őrölt szerecsendió

A körethez:

-40 dkg tetszőleges zöldség

-2 dkg vaj

-2 dl tejszín

-1 ek. finomra vágott petrezselyem

Elkészítés:

A parajpürét hagyjuk kiengedni, lecsepegtetjük. A fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk.

Felolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, habzásig hevítjük. Beletesszük a fokhagymát, felöntjük a tejjel, simára keverjük, és 1-2 perc alatt összefőzzük. A tűzről levéve belekeverjük a lecsepegtetett parajt, a parmezánt, a tojások sárgáját, és sóval, borssal, a szerecsendióval ízesítjük. A fehérjéből kemény habot verünk, majd óvatosan azt is belekeverjük.

A sütőt 160 C-fokra előmelegítjük. Kivajazunk, kilisztezünk 4 kisebb sütőformát, és háromnegyedig megtöltjük a masszával. Nagyobb tepsibe vizet teszünk, ebbe állítjuk a formákat. A víz kb. kétharmadukig érjen. A sütőben 35-40 percig gőzöljük.

Közben a zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk, és a vajon, kevés vízben puhára pároljuk. Sóval, borssal ízesítjük, ráöntjük a tejszínt, és összeforraljuk.

Amikor kész a felfújt, kivesszük, és tányérokra borítjuk, a zöldségekkel azonnal tálaljuk, mert a felfújt hamar összeesik. 

Munka: kb. 30 perc

Fogyasztható: kb. 1 óra múlva

1 adag: 447 kcal