Padlizsános tésztatorta
Hozzávalók 6 személyre
-2 gerezd fokhagyma
-4 ek. olívaolaj
-9 dl paradicsomszósz
-40 dkg penne tészta
-5 dkg reszelt parmezán sajt
-1 ek. szárított oregánó
-70 dkg padlizsán
-2 tojás
-15 dkg vastagon szeletelt olasz szalámi
-25 dkg szeletelt mozzarella
-2 ek. zsemlemorzsa
Elkészítés:
A fokhagymát megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük. Mélyebb edényben, 1 evőkanálnyi olajon megfuttatjuk, majd ráöntjük a paradicsomszószt, sózzuk, borsozzuk, összeforraljuk.
A tésztát a csomagoláson előírtak szerint, de nem túl puhára főzzük, leszűrjük, azonnal elkeverjük a paradicsomszósszal, a parmezánnal, az oregánóval, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A padlizsánokat megmossuk, leszárítjuk, hosszában kb. fél cm vastag szeletekre vágjuk. A szeletek mindkét oldalát megkenjük olajjal, majd forró grillserpenyőben oldalanként 2-2 percig sütjük.
A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük. A tojásokat keményre főzzük, lehűtjük, meghámozzuk, felszeleteljük. A szalámit csíkokra vágjuk.
Egy kb. 20 cm átmérőjű, mélyebb hőálló edényt kibélelünk a megsütött padlizsánszeletekkel. Rárétegezzük a paradicsomszószos tésztát, a szalámit, a tojást és a mozzarellát. A végén megszórjuk a zsemlemorzsával, és meglocsoljuk a maradék olívaolajjal. A sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Spatula segítségével, a torta szélét leválasztjuk az edénytől, és óvatosan nagyobb tálalótányérra borítjuk. Hagyjuk pár percet pihenni, majd óvatosan levesszük róla a jénai edényt. Melegen tálaljuk.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva