Padlizsános lecsóval töltött lángos
Hozzávalók 6 személyre
2-3 közepes burgonya
2 dl tej
1 kk. cukor
3 dkg élesztő
40 dkg liszt
1 tojássárgája
1 padlizsán
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 paradicsom
2 tv paprika
3 ek olaj
15 dkg darált pulykahús
bő olaj a kisütéshez
Elkészítés:
A burgonyát enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, meghámozzuk, majd burgonyatörővel áttörjük, hagyjuk kihűlni.
A tejet meglangyosítjuk, fél decibe szórjuk a cukrot és az élesztőt, hagyjuk, hogy pár perc alatt felfusson. A lisztet, egy csipet sót az áttört burgonyát, a tojássárgáját, a maradék tejet, valamint a felfutott élesztőt összegyúrjuk, közepesen kemény tésztává dagasztjuk. Meleg helyen fél órát kelesztjük, amíg elkészítjük a tölteléket.
A padlizsánt megmossuk, 1cm-es kockákra vágjuk. Sózzuk, majd félretesszük, hogy levet eresszen. A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A paprikát, a paradicsomot megmossuk, kis kockákra vágjuk.
Az olajon megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát és a darált húst, jól lepirítjuk. Hozzákeverjük a felkockázott paprikát és a paradicsomot, majd a kinyomkodott padlizsánt. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Lefedve puhára pároljuk, majd hagyjuk kihűlni.
A megkelt tésztát kinyújtjuk, és tenyérnyi köröket szaggatunk belőle. A körök közepére kanalazzuk a tölteléket, majd félbehajtjuk, széleit lenyomkodjuk. Felforrósított bő olajban aranybarnára sütjük. Papírtörülközőre szedjük ki, hogy lecsöpögjön a felesleges zsiradék.
Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva