Padlizsános lecsóval töltött lángos
2025-07-23  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 6 személyre

2-3 közepes burgonya

2 dl tej

1 kk. cukor

3 dkg élesztő

40 dkg liszt

1 tojássárgája

1 padlizsán

1 vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

2 paradicsom

2 tv paprika

3 ek olaj

15 dkg darált pulykahús

bő olaj a kisütéshez

Elkészítés:

A burgonyát enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, meghámozzuk, majd burgonyatörővel áttörjük, hagyjuk kihűlni.

A tejet meglangyosítjuk, fél decibe szórjuk a cukrot és az élesztőt, hagyjuk, hogy pár perc alatt felfusson. A lisztet, egy csipet sót az áttört burgonyát, a tojássárgáját, a maradék tejet, valamint a felfutott élesztőt összegyúrjuk, közepesen kemény tésztává dagasztjuk. Meleg helyen fél órát kelesztjük, amíg elkészítjük a tölteléket.

A padlizsánt megmossuk, 1cm-es kockákra vágjuk. Sózzuk, majd félretesszük, hogy levet eresszen. A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A paprikát, a paradicsomot megmossuk, kis kockákra vágjuk.

Az olajon megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát és a darált húst, jól lepirítjuk. Hozzákeverjük a felkockázott paprikát és a paradicsomot, majd a kinyomkodott padlizsánt. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Lefedve puhára pároljuk, majd hagyjuk kihűlni.

A megkelt tésztát kinyújtjuk, és tenyérnyi köröket szaggatunk belőle. A körök közepére kanalazzuk a tölteléket, majd félbehajtjuk, széleit lenyomkodjuk. Felforrósított bő olajban aranybarnára sütjük. Papírtörülközőre szedjük ki, hogy lecsöpögjön a felesleges zsiradék.

Munka: kb. 1 óra

Fogyasztható: kb. 2 óra múlva