Őszi gyümölcsös-krémsajtos pizza
2018-09-29  /  Szerző:   /   Rúzs Nem kérdés, hogy a pizzát imádjuk minden formában, de azt is nagyra értékeljük benne, hogy mennyire változatosan készíthető. Ősszel például isteni az idény gyümölcseivel és krémsajttal, gyerekeknek akár édes, natúr változatban, felnőtteknek pedig egy kis kéksajttal, sonkával megbolondítva.



Nem mindenki szereti az édes-sós kombinációt, pedig az egyik legizgalmasabb dolog az ízek ellenpontozása egy-egy ételen belül. Nem véletlen a gyümölcsmártás húsok mellé, ahogy a kimondottan édes ketchup népszerűsége sem, és igazi klasszikus a hétvégi asztalokon a húsos fogások mellé kínált kompót is, de sajt mellé is szívesen fogyasztunk gyümölcsöket.

Nem meglepő tehát, hogy pizzán is nagyon jól működik az édes-sós kombináció, ami őszi gyümölcsökkel - körtével, szőlővel, fügével - és egy kis krémsajttal hihetetlen kombináció, de még izgalmasabb egy kis gorgonzolával vagy márványsajttal, húsimádóknak vékonyra szeletelt sonkával felturbózva. Mivel a kisült pizza alapvetően édesebb ízvilágú, gyerekeknek így tuti kedvenc lesz, felnőttek pedig a tálaláskor felturbózhatják maguknak a karakteresebb hozzávalókkal. Egy pohár könnyű borral maga a mennyország!



Őszi gyümölcsös-krémsajtos pizza

Hozzávalók 2 közepes pizzához:

30 dkg liszt

1 csomag instant élesztő

1,5 dl langyos víz

csipet só

csipet cukor

2 evőkanál olívaolaj

A feltéthez:

20 dkg mascarpone vagy natúr krémsajt

1-2 füge

1-2 körte

1 fürt szőlő

maréknyi dió

kevés gorgonzola vagy márványsajt - opcionális

kevés szeletelt szárított sonka - opcionális

kevés olívaolaj vagy méz - opcionális

mentalevél vagy friss bazsalikom

só, bors

Elkészítés:

1. A tészta alapanyagait egy keverőtálba tesszük és robotgép dagasztókarjával 5-8 perc alatt ruganyos tésztává dagasztjuk, letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük kb. 1 óra alatt.

2. Közben a feltéthez a gyümölcsöket előkészítjük: a körtét és a fügét felszeleteljük, a szőlőt leszemezzük és félbevágjuk.

3. A pihentetett tésztát lisztezett munkafelületen kicsit átdolgozzuk, majd megfelezzük, és sütőpapíron fél centi vékony, kb. 25 centis lapokká nyújtjuk. Megkenjük a krémsajt felével, rárakosgatjuk a gyümölcsöket, sózzuk és borsozzuk, rámorzsoljuk a diót, és 220 fokos sütőbe tolva 10-12 perc alatt megsütjük, míg a széle szép pirosra és ropogósra sül.

4. A sütőből kivéve a maradék krémsajtot kanállal rákupacoljuk alapváltozatnak, ízlés szerint pedig rámorzsolhatunk egy kis gorgonzolát, tehetünk rá szárított sonkát, meglocsolhatjuk kevés olívaolajjal vagy mézzel, vagy ezek bármilyen kombinációját kipróbálhatjuk, és mentával vagy bazsalikommal meghintve szeletelve tálaljuk.

Forrás: Cookta