Nagyon csokis, könnyű kuglóf
A kuglóf az a sütemény, amivel garantáltan mindenkit le tudunk venni a lábáról, különösen ha ilyen könnyű a tésztája - és ennyire csokis. Ünnepi, elegáns, pedig egyszerű elkészíteni.
Igazi békebeli, klasszikus és házias süti a kuglóf, otthonosságot sugall már a látványa is. A szép, bordás koszorúforma nemcsak mutatós, de nagyon praktikus is: a luk miatt könnyebben átsül a tészta, mert kívülről és belülről is egyenletesen kapja a hőt, nem szárad ki, és nagyon finom puha lesz a belseje.
Most extrán csokis változatban készült, a gazdag vajas-kakaós tésztába csokidarabok, a tetejére pedig csokimáz került, a nem túl édes, de nagyon csokis tésztát pedig egy kis reszelt narancshéj bolondítja meg. Ízlés szerint keverhető bele egy kis mazsola vagy aprított aszalt gyümölcs, mandula vagy mogyoró, de ezek nélkül is mennyei finom, a lényeg csak az, hogy az elején a vajat a cukorral igazán habosra kikeverjük, és a tojásokkal is alaposan habosítsuk fel, így igazán könnyű lesz a tészta.
Nagyon csokis kuglóf
Hozzávalók:
18 dkg lágy vaj
25 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
4 tojás
20 dkg liszt
8 dkg kakaópor
1 teáskanál sütőpor
1 narancs reszelt héja
10 dkg étcsokoládé
csipet só
Valamint:
10 dkg tejcsokoládé
5 evőkanál tej
Elkészítés:
1. A lágy vajat keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, és elektromos habverővel jó habosra kikeverjük. Folyamatos keverés mellett egyenként hozzáadjuk a tojásokat úgy, hogy mindig megvárjuk, amíg a massza a tojást teljesen felveszi.
2. Egy másik tálba kimérjük a lisztet, a kakaóport, a sütőport, a csipet sót és a finomra aprított étcsokoládét, elkeverjük, majd a vajas keveréhez adjuk. Hozzáreszelejük a narancs héját, és homogén tésztává keverjük.
3. Kikent, lisztezett kuglófformába öntjük, kicsit a konyhapulthoz ütögetjük, majd 170 fokos sütőbe toljuk, és 45 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e, ha még nem jó, akkor még 10 percet sütjük.
4. A sütőből kivéve 10 percet pihentetjük, majd tányérra borítjuk, és így hagyjuk teljesen kihűlni.
5. A csokimázhoz a tejcsokoládét felkockázzuk, és a tejjel gőz fölött megolvasztjuk, elkeverjük, majd a kihűlt kuglóf tetejére locsoljuk.
Forrás: Cookta