Mogyorós-csokis banánkenyér - vegán változat
Hozzávalók:
3 közepes érett banán
25 dkg liszt - fele sima, fele teljes kiőrlésű
1,5 dl növényi tej
4 nagy és puha datolya - Medjool fajta, vagy 7-8 kisebb
3 evőkanál almapüré
2 evőkanál mogyoróvaj
1 teáskanál sütőpor
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 teáskanál vanília-kivonat
kevés reszelt szerecsendió
5 dkg mogyoró
5 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
1. A száraz alapanyagokat - a liszteket, a sütőport, a szódabikarbónát és a reszelt szerecsendiót egy tálban összekeverjük. A datolyát kimagozzuk, késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a tejet, a vaníliát és a mogyoróvajat, és simára mixeljük, majd beletördeljük a banánokat, hozzáadjuk az almapürét, és ezzel is összeturmixoljuk, míg teljesen sima lesz. A lisztes keverékhez öntjük, és egy spatulával összekeverjük.
2. A mogyorót és az étcsokoládét durvára aprítjuk, a felét beleforgatjuk a tésztába, majd az egészet olajjal kikent kenyér- vagy téglaformába öntjük, elsimítjuk, és a tetejét megszórjuk a maradék csokival és mogyoróval.
3. 170 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 55-60 perc alatt megsütjük, félidőben alufóliát teríthetünk rá lazán, hogy ne piruljon túl a teteje. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy teljesen átsült-e.
4. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeletelve tálaljuk.
Forrás: Cookta