Mivel csökkenthető a térdfájdalom?
2023-03-23  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A jóga szinte mindenre jó. Három jógaállással, azaz ászánával kifejezetten a térd fájdalma csökkenthető.

Jóga-gyakorlatok térdfájdalomra

Konászana

Ülj le. Hajlítsd be úgy mindkét lábadat, hogy a talpaidat összeérinted miközben térdeid kifelé néznek. Kezedet közben támaszd le a hátad mögött teljes tenyérrel. Törzsed közben legyen egyenes, melled húzd ki közben nézz egyenesen előre.

Tadászana

Állj egyenesen zárt lábakkal, sarkak és nagylábujjak összeérnek. Billentsd hátra a medencédet közben húzd hátra a vállakat, húzd ki a melled. Nyújtózz a karokkal lefelé, könyökök legyenek nyújtva. Álladat közben húzd hátra, nyújtsd meg a nyak hátsó részét és nyújtózz a fejtető irányában.

Trikonasana

Állj terpeszbe. Egyenlően oszd el a testsúlyt a két lábad között. Térd arra forduljon, amerre a lábfej. Emeld fel mindkét karodat oldalsó középtartásba úgy, hogy a tenyerek arrafelé nézzenek, amerre a mellkas mutat.

A terpeszt, a nyújtott lábakat és a medence helyzetét megtartva a bal karral nyújtózkodj oldalra úgy, hogy a mellkas továbbra is előre néz.

A felsőtesttel dönts balra, de a medence ne billenjen előre. Az egész teste maradjon egy síkban. A bal kezedet simítsd a bal lábszár elülső oldalára. A két kar egymás folytatásaként nyújtózzon egy, a talajra merőleges vonalon.

Amit még tudnod kell:

A konászana segít erősíteni a belső combizmokat, a térdizmokat és mindkét izom rugalmasabbá is válik általa. A tadászana javítja a keringést, tonizálja a törzsizmokat, javítja a test koordinációját. A trikoászana a stabiliátást, a gerinc rugalmasságát biztosítja, miközben a stressz csökkentéséhez is hozzájárul.