Mitől olyan egészséges a medvehagyma?
2021-04-17  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Újra itt van az egészséges tavaszi zöldség, a medvehagyma időszaka. Az alábbi cikkből megtudhatod, mi mindenre használhatjuk fel, és hogy mire kell figyelnünk, ha be szeretnénk szerezni.

 

A medvehagyma szezonja körülbelül márciustól júniusig tart, ebben az időszakban megtalálhatjuk árnyékos, tápanyagban gazdag talajon, jellemzően erdőkben vagy patakok közelében.

Ezt a hagymatípust – kevésbé közkedvelt nevén boszorkányhagymát vagy erdei fokhagymát – először a rómaiak és a kelták használták gyógynövényként, a gyomor, a belek és a vér tisztítására.

MI MINDENRE JÓ A MEDVEHAGYMA?

A medvehagyma az egyik legrégebbi gyógynövény Európában, gyógyító tulajdonságait főleg kénszerű illóolajainak köszönheti. A levelek leszedésekor vagy feldolgozásakor allicin keletkezik, ami egy kéntartalmú vegyület, amely a fokhagymában is megtalálható. Az allicin természetes antibiotikumként állítólag elpusztítja a gombákat és a baktériumokat.

Mivel a medvehagyma sok C-vitamint tartalmaz, egyesek szerint az egészséges testsúly fenntartásában is segítséget nyújthat. Ennek oka, hogy állítólag azok, akik vérében magasabb a C-vitamin koncentráció, több zsírt képesek elégetni.

A medvehagyma emellett tartalmaz A-vitamint, vasat, káliumot és magnéziumot is. Ha bélflóránk egyensúlyban van, sokkal energikusabbak vagyunk, így a tavaszi fáradtság ellen is hatékony segítség lehet. Ezenkívül a nyers medvehagyma-cseppek állítólag megakadályozhatják a magas vérnyomást és  az artériák megkeményedését (arteriosclerosis), és így csökkenthetik a szívroham kialakulásának kockázatát.MEDVEHAGYMA A KONYHÁBAN

A hagyma nemcsak a különféle gyógyászati ​​tulajdonságairól ismert, de népszerű kulináris gyógynövény is, amelyet sokféleképpen használhatunk fokhagymapótlóként. Ízesíthetjük vele a leveseket, a salátákat, a kenhető ételeket, de a pestós tésztafélékhez is kitűnően illik.

Feldolgozásnál fontos, hogy mindig a lehető legfrissebb medvehagymát használjuk, különben sajnos sok hasznos összetevőjét elveszíti. Ha nem sikerül frisshez jutnunk, szükség esetén a fagyasztott változata is használható.

Ha mi magunk szeretnénk gyűjteni és leszedni a medvehagymát, alapszabály, hogy egy növény leveleinek maximum a harmadát szedjük le, így a következő évben újra ki tud hajtani.

 

HOGY NÉZ KI A MEDVEHAGYMA?

Tavasszal a kis medvehagymagumónak két zöld, lándzsa alakú levélkéje nő ki a földből. Ha az ujjaink közé dörzsöljük a leveleket, azonnal megérezzük a jellegzetes hagyma illatot.

Fehér, csillag alakú virágai segítségével tudjuk megkülönböztetni mérgező társaitól, a gyöngyvirágtól és az őszi sáfránytól. Mindhárom növény levele nagyon hasonló, ezért legyünk óvatosak, ha virágzás előtt gyűjtjük!

Tipp: Nézzük meg alaposan a levél alját! A medvehagyma levelének alja matt és világosabb, mint a teteje, míg a gyöngyvirág és az őszi sáfrány levelei fényesek az alsó részen.

Forrás: Activebeauty