Mit tehetsz a nyári allergiák ellen?
2025-07-22  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Keresztallergia nyáron: Miért figyelj az ételekre is?

A nyári pollenszezon nemcsak a szabadban okozhat gondot az allergiásoknak, hanem az étkezéseknél is. A keresztallergia miatt bizonyos ételek fogyasztása felerősítheti a tüneteket, például a tüsszögést, orrdugulást vagy szemviszketést. Nézzük, hogyan kerülheted el a kellemetlenségeket, és mely ételekre érdemes különösen figyelni!

A keresztallergia akkor jelentkezik, amikor az immunrendszer az allergiát kiváltó anyaghoz (például pollenhez) hasonló fehérjéket más forrásból, például ételekből is felismer, és ezekre is allergiás reakcióval válaszol. Ez különösen pollenallergiásoknál gyakori, akik bizonyos gyümölcsök, zöldségek vagy fűszerek fogyasztása után tapasztalhatnak viszketést, torokkaparást vagy akár súlyosabb tüneteket is. A nyári pollenszezonban az immunrendszer már eleve túlterhelt, így a keresztreakciók intenzívebbek lehetnek.

Mely ételek lehetnek problémásak?

- Nyírfapollen-allergia: Az alma, körte, őszibarack, cseresznye, szilva, mogyoró, mandula, sárgarépa és zeller gyakran vált ki keresztreakciót. A tünetek főként nyers fogyasztás esetén jelentkeznek, de hőkezeléssel (például főzéssel vagy sütéssel) csökkenthetők.

- Parlagfű-allergia: A dinnye, banán, uborka, cukkini, napraforgómag és kamilla lehet problémás. Ezeket nyáron sokan fogyasztják frissen, de allergiásoknak érdemes óvatosnak lenniük.

- Fűfélék pollenje: A búza, rizs, zab, paradicsom, narancs és babfélék is kiválthatnak tüneteket. Hőkezeléssel ezek az ételek is biztonságosabbá válhatnak.

Milyen tünetekre figyelj?

A keresztallergia tünetei gyorsan, akár perceken belül jelentkezhetnek étkezés után. Ezek lehetnek:

- Viszketés vagy duzzanat a szájban, torokban,

- Égő érzés az ajkakon, nyelven,

- Rekedtség,

- Hasfájás, puffadás,

- Ritkábban bőrtünetek vagy nehezített légzés.

Mit tehetsz ellene?

- Kerüld a nyers ételeket: A problémás ételeket főzd vagy süsd meg, hogy a fehérjék szerkezete átalakuljon, és ne váltsanak ki reakciót.

- Figyeld a tested jelzéseit: Ha egy étel után rendszeresen jelentkeznek tünetek, jegyezd fel, és konzultálj allergológussal. Allergiavizsgálattal pontosan meghatározható, mely ételeket érdemes elkerülnöd.