Mit tegyél, ha a párod titkolja az érzéseit?
2022-02-02  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Neked van olyan ismerősöd, aki sohasem mutatja ki az igazi érzéseit a párja felé? Tudod mit tesz ezzel? A közönyös viselkedéssel lényegében minden érzelmét, vonzalmát, bókjait fegyverként használja fel a párkapcsolatában.

De egy olyan szerelmi viszonyban élni, amelyből hiányzik a kölcsönös érzelmi támogatás, nagyon nehéz. Amikor nem kapod meg a partneredtől, amire vágysz, és amit megérdemelsz, akkor fokozatosan elhidegülsz tőle, hiszen úgy érzed, már nem vagy fontos számára, talán nem is szeretett soha.

A közönyös viselkedés következményei

Amikor a saját kapcsolatodban falakkal találod szembe magadat, képes vagy a legvégsőkig elmenni, csak azért, hogy visszaszerezd a partnered szerelmét. Könyörögsz, megígéred, hogy megváltozol, akár térdre is ereszkedsz, és úgy kéred a bocsánatát, minden el nem követett hibádért is. Folyamatosan a kedvében jársz, és állandóan a visszajelzésére vágysz, de sosem kapod meg, mert a partnered elzárkózik egy igazán őszinte és szeretetteljes kapcsolattól.

Ha valaki folyamatosan ezzel a rideg és tartózkodó viselkedéssel szembesül, az elbizonytalanodik az egész párkapcsolatban, amelybe akár több évnyi energiát is belefektetett. Úgy érzi, hogy talán a párja szemében ő már nem is létezik, nem fontos és hiába való volt minden meghozott áldozat.

Mit tehetsz ilyenkor?

Beszélnetek kell!

Minden párkapcsolat alapja a kommunikáció. Egyszerűen keress egy nyugodt helyet, illetve egy alkalmas időpontot, és ülj le a pároddal beszélgetni a problémádról. Kérdezd meg nyíltan tőle, hogy szerinte hányadán is álltok egymással, és miért nem mutatja ki az érzéseit feléd.

Töltsetek külön néhány napot!

Ilyen helyzetben az egyik legjobb megoldás, ha pár napig nem találkoztok, vagy akár átmenetileg szét is költöztök. Így kap a partnered egy lehetőséget, hogy átgondolja, mit is szeretne, és esetleg változtasson a viselkedésén.

Kérj külső segítséget!

Természetesen a párod szerelmét és támogatását nem helyettesítheti a közeli családtagjaid szeretete és támogatása, de a tanácsukat bármikor kikérheted. Segíthetnek kívülről látni az eseményeket, és talán rávilágítanak olyan tényekre is, amelyek korábban elkerülték a figyelmedet.

Ez is érdekelhet! - 11 korai párkapcsolati probléma, amely az idővel nem múlik el, csak rosszabb lesz

Szabj határokat!

Nyíltan mondd el a párodnak, hogy ha nem változtat a viselkedésén irányodba, a kapcsolatotok rövid távon véget fog érni. Sőt! Ne csak mondd, hanem mutasd is meg. Ne találkozz vele és ne menj vissza addig hozzá, amíg ő maga is be nem látja a hibáit.

Sohase könyörögj neki!

Maradj nyugodt. Kedvesen és csendesen magyarázd el neki, hogy egy kapcsolatban nem elfogadható az ilyen viselkedés. Változtatnia kell, ha tényleg fontos vagy a számára. Viszont ne alázkodj meg előtte, és ne lássa rajtad, hogy bármire képes lennél, csak hogy visszahódítsd őt. Ez utóbbival csak azt érnéd el, hogy minden folytatódjon tovább úgy, ahogy eddig is.

Mindenki megérdemli, hogy szeressék, és hogy odafigyeljenek a vágyaira. Ha a jelenlegi párod nem szeretné ezt felvállalni, akkor viszont nincs értelme tovább erőltetni egy működésképtelen és boldogtalan kapcsolatot.