Mit takar egy rebound (visszapattanó) párkapcsolat? És a ritka esetek, amikor működhet!
2022-10-12  /  Szerző:   /   Egyéb, Randi

Visszapattanó labdáról már bizonyára minden sportrajongó hallott, de a visszapattanó párkapcsolat fogalma igényel némi magyarázatot.

Szakítás után nem mindenki vonul vissza a négy fal közé hetekre elmélkedni a múlton. Sokan éppen ellenkezőleg tesznek, újra belevetik magukat a randizásba. Az ilyen hirtelenjött, „kutyaharapást szőrével” típusú viszonyokat hívják angolul „rebound”, vagyis visszapattanó kapcsolatoknak.

Ezek a kalandok általában kérészéletűnek bizonyulnak, és leginkább csak felejtésre jók. Mégis van néhány, ritka eset, amikor akár komolyra is fordulhatnak. Melyek ezek?

 

A korábbi párkapcsolat nagyon rövid ideig tartott.

Ha csak néhány hétig, hónapig tartó románcon vagy túl, akkor valószínűleg nem alakult ki az exeddel olyan szintű kötődés, amelyet hónapokig kellene feldolgoznod. Ilyen helyzetben teljesen természetes, hogy újra próbálkozol, valaki más oldalán. Ha viszont egy komoly párkapcsolatot zártál le nemrég, akkor fontos, hogy meggyászold, és magadban is elrendezd az érzéseidet. Ha nem így tennél, akkor nagy eséllyel ismét egy hasonlóan működésképtelen viszonyba keverednél, akár újra és újra anélkül, hogy a valódi probléma gyökerét megtalálnád, és megoldanád.

A korábbi párkapcsolat barátsággal ért véget.

Vannak kapcsolatok, amelyek óriási drámák között zárulnak le, míg mások békésen elmúlnak. Ha egy viszony mély fájdalmat és számtalan sérelmet hagy maga mögött, akkor semmiképpen sem ajánlott, hogy azonnal fejest ugorj egy másik szerelembe. Ha ezzel szemben az exeddel egyszerűen csak megegyeztetek abban, hogy a köztetek lévő érzelmek elmúltak, és barátsággal, egymás bántása nélkül le tudtátok zárni, akkor miért ne kereshetnél szerelmet és új lehetőségeket a boldogságra?

Ez is érdekelhet! - Rebound kapcsolat: 3 érv mellette és ellene

Te akartad lezárni a korábbi párkapcsolatodat.

Ha a partnered akart szakítani, és ez a döntése meglepett Téged, akkor a lehető legrosszabb ötlet, hogy azonnal valaki más oldalán keress vigasztalást. Hogy miért? Mert az önértékelésed romokban hever, az érzéseid összekuszálódtak, és nyilván nem érted, hogy mindez miért történt Veled. Egy ilyen kiszolgáltatott helyzetben csak átmeneti biztonságra vágysz, azonnal, és nem is ismered meg igazán az új partnered, így egy újabb csalódás borítékolható. Abban az esetben viszont, ha úgy lépsz ki, saját akaratodból és döntésedből egy kapcsolatból, hogy önbizalmad teljében vagy, és pontosan tudod, mit szeretnél, akkor akár egy hirtelen jött, új kapcsolat még boldogságot is hozhat számodra.

Mindig tartsd észben, hogy egy kapcsolat lezárása időbe telik. Egy rebound viszony általában nem túl ideális, és legtöbb esetben nem működik sokáig. De, ha úgy érzed, hogy megéri számodra adni neki egy esélyt, akkor a Te döntésed, hogy belevágsz-e. De ne tedd pusztán azért, mert siettetni szeretnéd a dolgokat, hidd el, a valódi szerelem nem akkor fog bekopogtatni az ajtódon, amikor görcsösen keresed, hanem amikor tényleg készen állsz rá.