Mit jelent a „stonewalling”, és hogyan változtat börtönné egy párkapcsolatot?
2020-05-22  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

A stonewalling, magyarul érzelmi kivonulás súlyos párkapcsolati probléma. A kifejezést olyan emberekre használják a szakemberek, akik fontos témák esetén megtagadják a párbeszédet, vagy épp bizonyos kérdésekre nem hajlandók konkrét választ adni a párjuknak.  Ez a magatartás sajnos nagyon sokszor tönkreteszi a kapcsolatot, és váláshoz vezet.

Az érzelmi kivonulás jellemzően a férfiaknál megfigyelhető viselkedés, és általában az alábbiakhoz hasonló megnyilvánulásokban érhető tetten:

- Én befejezetem!
- A beszélgetésnek részemről vége!
- Eleget hallottam!
- Csinálj, amit akarsz!
- Ejtsük a témát!
- Hagyj engem!
- Ne nyaggass!

Tipikus, hogy ha ezek után a partner mégis megpróbálja folytatni a vitát, vagy a kérdezősködést, akkor a párjuk kivonul a szobából, esetleg agresszívvá válik.

A stonewalling egy tanult viselkedés, és gyakran családi példák előzik meg. A férfiaktól ugyanis társadalmilag elvárt, hogy legyenek erősek, és tűrjenek csendben mindent, ez pedig a problémák szőnyeg alá söprésében nyilvánul meg.

Ezt is olvasd el! - 11 korai párkapcsolati probléma, amely az idővel nem múlik el, csak rosszabb lesz

Mire számíthatsz, ha a párod így viselkedik?

Sajnos egy ilyen ember társaságában könnyen érezheted úgy magad, hogy a kapcsolat számodra egy börtön, ahol nem beszélhetsz, nem kapsz támogatást, nem bíztatnak, és nem érezheted biztonságban sem magad. A személyes kommunikáció ugyanis létfontosságú minden emberi viszonyban, hiányában ellehetetlenül bármely kapcsolat egy idő után. Még akkor is, ha szó sincs fizikai bántalmazásról. A partner folyamatosan elzárkózik bizonyos témák és konfliktushelyzetek elől, így a párja azt érzi, hogy nem kap elég tiszteletet és megbecsülést, vagy egyáltalán figyelmet. Ez pedig megakadályozza, hogy a pár képes legyen a problémákat közösen megoldani, és egy csapatként működni. A vége egy kilátástalan ördögi kör, amely egyre több konfliktust vonz magával.

Mit tehetsz ilyen helyzetben?

Egy párkapcsolatban az a legfontosabb, hogy felismerd, csak Te magad kontrollálhatod a saját viselkedésed. Sajnos ezt a problémát nem fogod tudni megbeszélni a pároddal, nem tudsz változtatni az ő magatartásán és személyiségén, viszont arra van lehetőséged, hogy bizonyos dolgokat másképp csinálj, ezzel pedig megtörd ezt az ördögi kört.

Első lépésként kereshetsz egy olyan szakembert, akinek már van tapasztalata hasonló párkapcsolati problémákban. Ő segíthet beazonosítani a saját és a párod újra és újra visszatérő viselkedési mintáit, ezután pedig rávilágít arra, hogy hogyan tudnátok változtatni ezen és másként megközelíteni egy-egy beszélgetést.

Egy szakembertől új kommunikációs technikákat ismerhetsz meg, segít növelni az önbizalmadat, és vele átértékelheted a kapcsolatodat.

Az érzelmi kivonulás, vagy „stonewalling” egy tanult viselkedés, és sokszor az illető észre sem veszi, hogy ilyen problémával küzd, mint ahogyan azt sem, hogy ezzel mennyire megbántja a párját. Ezért is tekinthető annyira súlyos problémának egy párkapcsolatban, amely segítség nélkül nagy valószínűséggel szakításhoz vezet.