Mit együnk, ha rendszeresen sportolunk?
2020-07-25  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Már mindannyian tudjuk, hogy a rendszeres edzés rendkívül jót tesz a szervezetnek. Ahhoz, hogy a futópályán vagy a fitneszteremben teljes erőbedobással tudjunk teljesíteni, testünknek célzott mikrotápanyag-ellátásra van szüksége. Ezt lehetőleg táplálkozásból, szükség esetén táplálékkiegészítők révén tudjunk bevinni szervezetünkbe.

A sportoláshoz nem csak motivációra, de mikrotápanyagokra is szükségünk van, bizonyos vitaminok, ásványi anyagok és omega-3 zsírsavak elengedhetetlenek. Képesek vagyunk vajon pusztán táplálkozásból bevinni ezeket, vagy ajánlott táplálékkiegészítők segítségét kérni intenzív sportolás esetén? Ez függ az intenzitástól és táplálkozási szokásainktól is.

Rendszeresen edzel, de nem érzed jól magad? Isabella Grabner-Wollek táplálkozási szakértő szerint a vér- és táplálkozási elemzés megmutathatja, hogy elegendő mennyiségben visszük-e be az alapvető mikrotápanyagokat. Ha ez táplálék útján nem lehetséges – például vegán étrend esetén –, orvossal vagy táplálkozási szakemberrel konzultálva érdemes a táplálékkiegészítők fogyasztását megfontolni. Nézzük az 5 legfontosabb tápanyagot, ami nem hiányozhat egy sportoló étrendjéből sem!

 

Vas

Kimerült vagy és fáradt, alig tudod magad rávenni egy kis testmozgásra? Akkor lehetséges, hogy vashiányban szenvedsz. A vas nélkülözhetetlen az oxigén szállításához, ezért kiemelten fontos sportolásnál is. Ha a vérképben a ferritin szint nagyon alacsony, akkor valószínűleg pótolnunk kell magasabb dózisú tabletta formájában az ásványi anyagot.

Diétával is javíthatunk a helyzeten. A húsok és vastartalmú gyümölcslevek mellett támaszkodhatunk a tökmagra, a spenótra vagy gabonafélékre is, például a kölesre, a quinoára vagy az amarántra.

Nátrium

Edzés közben néha izomgörcsöt tapasztalsz? Lehet, hogy nem pótolod megfelelő mennyiségben a nátriumot. Ezt a mikrotápanyagot, amely fontos az izmok összehúzódása és a vízháztartás egyensúlya miatt is, általában elegendő mennyiségben bevisszük sóval fogyasztva. Ha azonban hosszabb ideig keményen edzünk melegben vagy nagyon sokat izzadunk, jelentősebb mennyiségű nátriumot vesztünk. Ez azoknál a sportolóknál jellemző, akik sok sót választanak ki izzadsággal, nekik különös figyelniük kell erre. Izotóniás vagy hipotonikus sportitalok vagy egy csipetnyi hígított ribizlilé biztosítja az elektrolit egyensúlyt és a test gyorsabb hidratálását.


Magnézium

Az izomgörcs inkább a lábujjakban vagy a vádliban jelentkezik sportolás után, nyugalmi állapotban? Lehet, hogy a magnézium-koenzim hiánya a ludas, amely a test szinte minden anyagcsere-folyamatában részt vesz. A teljes kiőrlésű gabonafélék, a banán vagy a dió segíthet ezen, még jobb, ha zabkásával párosítjuk. Ha ez nem elég, akkor táplálékkiegészítőket is bevethetünk, de – hasmenés kockázata miatt – semmi esetre se sportolás közben tegyük meg ezt.

Kálium

Ha edzés után szénhidrátokat viszünk be a szervezetünkbe, a káliumnak köszönhetően az az izomsejtekbe vándorol. Szakértők szerint a hígított gyümölcslé, az edzés utáni banán és – kicsit később – a burgonya általában elegendő mennyiségű káliumot tartalmaz. Nagyon intenzív edzés esetén felléphet hiány, ami a megnövekedett görcsökben jelentkezhet.

 

Folsav

Ha a szokottnál jobban fáradsz és nehezebben megy a sportolás, érdemes ellenőrizned a folsav-szintedet is. A folsav részt vesz a sejtosztódásban és az oxigénszállításhoz szükséges vörösvértestek képződésében. Hiánya esetén érdemes beiktatni étrendedbe a zöld színű zöldségeket, a paradicsomot, a spárgát, a tojást és a búzacsírát. Ha ez nem elég, étrendkiegészítő formájában is beviheted szervezetedbe.

Forrás: Activebeauty