Miről szól a dietetika tudománya?
2022-07-14  /  Szerző:   /   Ajánló
A dietetika nem más, mint a táplálkozás tudománya. Maga a kifejezés a görög eredetű „diéta” szóból származik, és azt jelenti, hogy szabályozott táplálkozás, „gyógyélelmezés”. Ez a szó nagyon jól kifejezi, hogy mi is valójában a dietetika, és miért érdemes figyelnünk a táplálkozásunkra: az ételekkel, a tápanyagokkal energiát biztosítunk a szervezetünknek, adott esetben ténylegesen gyógyítjuk, amikor olyan vitamint, ásványi anyagot viszünk be, amivel kapcsolatban hiányállapot áll fenn. A köznyelvben a diéta szót sokszor a fogyással kapcsolatos kontextusban látjuk, olvassuk, a diéta szó azonban egyszerűen csak étrendet jelent, melynek nem célja feltétlenül a testsúlycsökkenés. 


Mikor érdemes felkeresni a dietetikust? Hogyan zajlik a szakrendelés és mire kell odafigyelnünk? Ezekre a kérdésekre ismernünk kell a választ, hogy tisztában legyünk az alapvető tudnivalókkal. 
 
Hogyan zajlik a dietetikai szakrendelés? 
 
A dietetikai szakrendelés minden esetben egy alapos beszélgetéssel indul. A szakember megkérdezi, hogy pontosan milyen panaszaink vannak és megkér, hogy meséljük a mindennapjainkról. Erre azért van szükség, hogy nagyobb rálátást kapjon az életmódunkra. 
 
Rákérdez, hogy milyen ételeket, élelmiszereket szoktunk fogyasztani? Szoktunk-e tapasztalni hasfájást, puffadást vagy bármilyen szokatlan dolgot bizonyos ételek elfogyasztása után? A beszélgetés során már nagyon sok mindenre fény derül, ami segíti az orvos munkáját. 
 
Ezt követően kerül sor a vizsgálatok elvégzésére attól függően, hogy milyen panasszal érkeztünk. Ilyenkor különböző teszteket végeznek a dietetikai szakrendelés keretén belül, amikor is a doktor megvizsgálja például a lisztérzékenységet vagy az ételallergiát. 
 
Mire kell nagyon figyelni? 
 
A szakrendelés csak akkor lesz eredményes, ha semmit sem titkolunk el az orvos elől. Ha például túlsúly problémával keressük fel és ő rákérdez, hogy szoktunk-e cukros üdítőket fogyasztani, akkor őszintén kell válaszolnunk. 
 
Már régóta keresel egy megbízható dietetikust? Akkor figyelmedbe ajánljuk a Foglaljorvost.hu weboldalt, itt ugyanis megtalálhatod azt a személyt, aki hozzáértő segítséget tud adni. 
 
A szakrendelés csak akkor lesz eredményes, ha semmit sem titkolunk el az orvos elől. Ha például túlsúly problémával keressük fel és ő rákérdez, hogy szoktunk-e cukros üdítőket fogyasztani, akkor őszintén kell válaszolnunk.