Miről ismerheted fel a törékeny egót?
2022-05-04  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Álmodoztál már arról, hogy milyen is lenne számodra egy ideális társ? Biztosan. És milyen személyiségű alak jelent meg előtted: valaki, akiben túltengett az egoizmus, vagy épp ellenkezőleg, aki végletekig önbizalomhiánnyal küzdött? Egyik sem, igaz?

Mindenki olyan partnert szeretne, aki egészséges önértékeléssel, két lábon áll a földön. De mit tehetsz, ha mégis egy ingatag egóval hoz össze a sors? Egyáltalán miről ismered fel őket?

Akit nem lehet nem észrevenni

Te is találkoztál már velük. Vannak emberek, akik mindig a leghangosabbak egy bárban, mindig ők állnak a középpontban, nem hagynak senki mást szóhoz jutni és sosem tudják, hogy mikor sok már egy újabb poén. Mindig van egy sztorijuk, amelyet persze mindenkivel meg kell osztaniuk, és teszik mindezt olyan hangnemben és stílusban, hogy erősnek és okosnak tűnjenek. Fontos számukra a körülöttük lévők elismerése, mert ez pörgeti fel igazán az egójukat.

Aki a tulajdonának tekint

Egy ilyen partner minden lépésedről tudni akar, merre mész és kivel, mit írsz és kinek, mit csinálsz és miért. Folyamatosan ellenőrzés alatt tart, mert fél. Valószínűleg egy korábbi kapcsolatában komolyabb csalódás érte, és nem szeretné, hogy újra megismétlődjön vele egy hasonló trauma.

Akinek mindig igaza van

Persze nincs olyan ember, akinek mindig mindenben minden körülmények között igaza lenne. De ez a típus egyszerűen képtelen elviselni, ha azt állítják, hogy téved. Folyamatosan belédköt, kijavít, helyesbít, megmagyaráz, és nem fejezi be mindaddig, míg végül rá nem hagyod, és elfogadod az ő igazát. Ha ilyen partnert szeretsz, akkor jobb, ha egyszerűen csak engeded „győzni”. Persze ez sem járható út hosszú távon, hiszen senki nem akar mindig a rossz, a hibás és a buta lenni egy kapcsolatban. Megpróbálhatsz nyíltan és kedvesen beszélni vele erről, és kereshettek közösen megoldást, ezzel segíthetsz neki is, hogy kilendüljön ebből az alacsony önértékelési fázisból.

Ez is érdekelhet! - Hogyan hat a párkapcsolatodra a belső bizonytalanságod?

Aki érzelmileg elérhetetlen

Talán Neked is volt már olyan partnered, akiről egyértelműen érezted, hogy képtelen igazán beleadni önmagát a kapcsolatba. Mintha folyamatosan fékezné őt egy erő, vagy körülvenné egy fal, amelyet képtelenség áttörni. Egy ilyen ember általában szenved a saját korlátaitól, fél, hogy nem lesz elég jó másnak, nem akar csalódni, ezért nem is enged senkit sem közel. Mit tehetsz ilyenkor? Legyél kedves és türelmes. Addig nem kerülhetsz közelebb hozzá, amíg ő maga nem engedi ezt. Ehhez pedig bizalomra van szükség, amely csak lassan alakul ki két ember között.