Mindenmentes epres-vaníliás torta egyszerűen
Hozzávalók:
Az alaphoz:
1 bögre nyers mandula és pekándió vegyesen (egy éjszakán át áztatva)
7 darab datolya kimagozva
csipetnyi só
1 evőkanál víz
A krémes réteghez:
2 bögre kesudió (egy éjszakán át áztatva)
2 egész citrom kifacsart leve
ízlés szerint agave szirup vagy méz
1/2 bögre jó minőségű kókuszolaj (szobahőmérsékletű)
1 dl víz
1 teáskanál vanília-kivonat
1 bögre friss eper
Elkészítés:
1. A tortaalaphoz a mandulát és a pekándiót a datolyával és csipetnyi sóval egy aprítógepben vagy turmixban masszává (még kicsit darabosan hagyva) összeturmixoljuk, majd sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk.
2. A krémhez az eper kivételével az összes hizzávalót turmixgépbe tesszük, és addig turmixoljuk - időnként megkevergetve -, amíg teljesen sima állagú lesz. Ekkor nagyjából a 2/3 részét kiszedjük, és ráöntjük a már elkészített tortaalapra. Ezután a maradék krémhez hozzáadjuk a megtisztított epret, és tovább turmixoljuk, amíg az eper is teljesen pépesedik és összekeveredik a krémmel. Ezután ráhalmozzuk a vaníliás krémrétegünkre, elsimítjuk.
3. A fagyasztóba tesszük néhány órára, amíg megszilárdul és szeletelhetővé válik. Tálalás előtt leemeljük a tortaforma peremét, és friss gyümölcsökkel díszítjük.
Forrás: Cookta