Milyen epret vegyünk?
2024-03-08  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A tél végéhez közeledve már ismét csábít minket a gyönyörű színű, lédús eper látványa a boltokban. Könnyű kísértésbe esnünk, de nem érdemes! Több oka is van, amiért érdemes megvárni a helyi termést.

Szomjas gyümölcsök

Az eper sok vizet igényel ahhoz, hogy igazán dús és lédús legyen - egy kiló gyümölcs éréséhez körülbelül 280 literre van szükség. Az import eper legnagyobb része Spanyolországból érkezik, és itt van egy kis probléma:

a növények nagy vízigényének kielégítése érdekében egyre több és mélyebb kutat kell fúrni.

Ennek következtében a talajvíz szintje süllyed, ami viszont negatív hatással van a környezetre.

Az egyik népszerű epertermő terület Spanyolország déli részén található, egy nemzeti park közelében. Ez a terület számos állatfaj számára paradicsom, mivel az éghajlat egész évben meleg és párás. De mivel az epertermesztéshez sok vizet csapolnak ki a földből, a nemzeti parkot a kiszáradás veszélye fenyegeti, és sok állat élőhelye akár el is tűnhet.

Állj ellen a kísértésnek

A kirívó vízfogyasztás és a hosszú szállítási útvonal mellett, amely feleslegesen terheli hatalmas CO2-kibocsátással a környezetet, ha teljesen őszinték vagyunk, a spanyol epernek valójában vízíze van. Vagyis magunkat csapjuk be, ha leemeljük a boltok polcairól!

Próbáld meg tehát visszafogni a vágyadat, és várd meg, amíg az igazán édes gyümölcsök megjelennek júniusban vagy júliusban – a környezet és az ízlelőbimbóid érdekében!