Milyen a finom húsvéti sonka?
2024-03-24  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Számos hús kerülhet az asztalra húsvéti sonka néven. Választhatunk lapockát, tarját, karajt, csülköt, csontos vagy csont nélküli sertéscombot. A klasszikus sonka a sertés hátsó combjából készül.

Gazdag kínálat várja a vásárlókat, ha húsvéti sonkát keresnek. Füstölt lapocka, füstölt sertéstarja, füstölt sertéscomb, füstölt diósonka, kötözött combsonka, füstölt-főtt pulykaalsócomb, kötözött pulykasonka is található a polcokon. Áruk kilogrammonként kb. 1700 és 4600 Ft között alakul. Piacokon rábukkanhatunk kézműves termékekre is, ezek ára jóval magasabb is lehet. Az összeg árulkodik a minőségről, de sok esetben az olcsóbb pulykasonka is remek ízélményt biztosít.

A hagyományos eljárással, hosszú pácolással és kizárólag sózással készült termékek ára a legmagasabb, ilyen lehet egy szívsonka. Ez egyenesen a füstről érkezik a boltokba, és nyersen, főzve vagy sütve is fogyasztható. A sonkák esetében a legkeresettebb termék a füstölt-főtt kötözött lapocka, vagy sertéscomb. Sok minden befolyásolja, hogy melyiket visszük haza.

A sonkafélék lehetnek nyersek, hőkezeltek, bőrösök vagy bőr nélküliek, az a fontos, hogy jó minőségű húst vigyünk haza. A gyorspácolt termékeket kerüljük. A főtt sonkákat akár azonnal fogyaszthatjuk, szeletelve kiváló szendvicsfeltét lesz. A füstölt termékeket ajánlott megfőzni.

Hogyan főzzük?

Ne feledje, a sonkát előző este áztassa be bő, hideg vízbe! A zsíros réteget ne távolítsa el, ez ugyanis megakadályozza, hogy a hús kiszáradjon, így a sonka ízletesen szaftos lesz. Szép lassan főzze, annyi órát, ahány kilós a sonka. Csak gyöngyözzön a víz, de ne forrjon. Akkora edényt válasszon, amelyben a víz ellepi az egész húsdarabot. A főzővízbe tehetünk vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet, fekete borsot, de van, aki a mustárra esküszik. Végül a sonkát hagyjuk a lében kihűlni.

Valódi kincs

Már nagymamáink is tudták, hogy a víz, amiben a húsvéti sonka megfő, nem akármilyen aromákat őriz. Kisebb adagokban lefagyasztva, később nagyon finom alapleve lehet egy tartalmas bablevesnek, krémlevesnek vagy épp egy sóletnek.

A sonka mellett a friss húsok úgy, mint a kacsa, a bárány, a különféle steak-ek és a hal szintén kiváló alapanyaga lehet az ünnepi menünek.