Mikor jár le a szavatossága a kozmetikai termékeknek?
2021-05-12  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A megszámlálhatatlan YouTube sminkvideók korszakában biztosan te is beleestél már abba a hibába, hogy egyszerre több hasonló termék is lapult a fiókodban, természetesen megbontott állapotban. Persze ilyenkor mindig akad egy-egy darab, amit jobban kedvelsz a többinél, és emiatt az éppen nem használt, de már felbontott termékek időtlen időkig ülnek a fiókunk alján. Azt azonban nem szabad elfelejtened, hogy a kozmetikai termékek is ugyanúgy rendelkeznek szavatossági idővel, mint bármi más, és egy lejárt krémmel akár nagy károkat is tehetsz a bőrödben. Alább találsz pár tippet és tanácsot, hogy hogyan tudod termékeid élettartamából a legtöbbet kihozni, és mikor jobb inkább megszabadulnod a régóta tartogatott készítményekről.

 

1. A bőrápolási- és több sminktermék hátulján is egy kis henger alakú ikon jelöli, hogy a felbontás után hány hónapig lehet használni még az adott készítményt. Tehát ha egy krémeden például a 12M jelölést látod, akkor azt egy évig használhatod fel miután először felbontottad. Mivel szinte lehetetlen megjegyezni minden egyes terméknél, hogy mikor kezdted el őket használni, alkoholos filccel írd rá az aljára az aznapi dátumot, így biztosan nem tárolod tovább, mint a szavatossági ideje.

2. A szavatossági idő mellett a megjelölt tárolási instrukciókat is érdemes szemügyre venned, hiszen ha valamit rosszul tárolsz azzal jelentősen csökkentheted a termék élettartamát. Általánosságban elmondható minden kozmetikumról, hogy hűvös, napfénytől elzárt helyen érdemes tartani őket.

3. Az egyik legfontosabb tippünk, hogy ugyanabból a kategóriából igyekezz egyszerre mindig csak egy terméket kinyitni. Ha ezt betartod, biztosan sokkal hamarabb elhasználod, még a lejárati ideje előtt. Ezzel a szokással könnyen elkerülheted, hogy egy félig teli terméket ki kelljen dobnod hónapokkal a vásárlás után, azért mert beszáradt vagy már nem működik úgy, mint újkorában.

4. Ha krémeket vásárolsz érdemes tubusos, vagy pumpás kiszerelésű termékeket választanod, hiszen ezek érintkeznek legkevésbé a külvilággal. Ha azonban a kedvenc krémed csak tégelyes formában kapható, mindig egy lefertőtlenített spatulával emelj ki a termékből, így elkerülve azt, hogy bacilusok kerüljenek bele.

 

5. Ha azt érzed, hogy egy bőrápolási termékedtől hirtelen viszketni vagy húzódni kezd a bőröd és eddig ilyet nem tapasztaltál, valószínű, hogy lejárt és ideje megválnod tőle és újat vásárolni. Ugyanez igaz akkor is, ha valaminek megváltozott az illata, állaga vagy esetleg a színe!

6. A sminktermékeknél valamivel könnyebb dolgod lesz, hiszen a lejárt termékek mind látványosan megváltoztatják a textúrájukat. A szempillaspirálokat hat hónapnál tovább nem szabad tárolni, de általában ennél hamarabb is beszáradhat és csomóssá válhat. A folyékony alapozók körülbelül egy év után járnak le, de az is árulkodó jel lehet, ha megváltozik az illatuk. A por állagú termékek akár évekig is elállnak, ha azonban azt érzékeled, hogy a poros textúrán egy zsíros filmréteg képződött, érdemes megválnod tőle.7. Az ecsetek és más eszközök megfelelő fertőtlenítése is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy sokáig épek maradjanak a beauty kincseink, hiszen ezekkel sokszor nyúlsz bele a termékekbe. Érdemes legalább hetente egyszer átmosni és fertőtleníteni őket.

Forrás: Glamouronline