Miért nő a szakítások száma az év végén? Hogyan őrizd meg a párkapcsolatodat az ünnepek alatt?
2017-12-12  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e? Egy friss kutatás szerint az ünnepek alatt történik a legtöbb szakítás és ebben az időszakban veszekednek a leggyakrabban a párok. A Karácsonyt gyakran emlegetjük „a szeretet ünnepe”-ként, azonban az ünnepek közeledtével, az ajándékok beszerzésekor sokkal több stressz éri a párokat, így a szeretetet gyakran a harag, a veszekedés vagy akár a gyűlölet is felváltja.

Ha észrevetted azt, hogy az ünnepek alatt hamarabb elveszíted a türelmedet a pároddal, tudd meg, hogy ezzel a problémával nem vagy egyedül. Pszichológusok és pszichoterapeuták szerint az ünnepi időszakban a párkapcsolatok többsége valamilyen problémába biztosan beleütközik.

Szakemberek szerint a probléma oka leggyakrabban az, hogy Karácsony és Szilveszter előtt a felek közötti felelősség nincs egyenlően szétosztva, így az ünnepi őrületben gyakran elveszítjük a türelmünket, a legközelebbi személy pedig, akire kiönthetjük a dühüket és levezethetjük a feszültséget, az mindig a hozzánk legközelebb álló személy lesz, a partnerünk.

Pszichológusok azt állítják, hogy ahhoz, hogy ne egyedül töltsük a Karácsonyt, elengedhetetlen az, hogy a felek mindenképp megtárgyalják az előttük álló időszakot. Egy párkapcsolatban mindkét fél hoz magával jól bevált szokásokat, melyeket gyakran elvárják, hogy a párjuk is könnyen elfogadjon. Mindkét fél akkor érezheti igazán jól magát az ünnepek alatt, ha családias légkörben, kényelmesen töltheti el az ünnepeket szerettei körében.

A szülők mellől való elszakadás, és egy új családba való érkezéskor azonban újabb szokások alakulnak ki. A szakértők arra biztatnak, hogy a partnerek mindenképp fejlődjenek és éljenek meg új megtapasztalásokat az ünnepek alkalmával az új családtagokkal vagy az új partnerrel.

Az ünnepi időszak alatt a párok gyakran a szülőkkel, nagyszülőkkel töltik a legtöbb időt, így nem marad idejük egymásra. Az ajándékvásárlás pedig nagyon gyakran vitatkozásokkal végződik, nem is beszélve arról, hogy a családi hagyományok különbözősége miatt ugyancsak nagyon sok konfliktus alakulhat ki a párok között.

Minél inkább eltérnek a felek közötti szokások, annál nagyobb konfliktusok vagy viták alakulhatnak ki közöttük.

A pszichológusok azonban erre a problémára is javasolnak egy megoldást. Még az ünnepi időszak előtt nyíltan meg kell beszélnetek a párotokkal, miként vezessétek le a stresszes időszakokat az ünnepek alatt. Beszéljétek meg, hogy mit jelent számotokra az ünnepi időszak, mi a legfontosabb nektek az ünnepi időszakban és próbáljatok meg kialakítani egy tervet is.

Az ünnepek eltelte után pedig beszéljétek meg, miként sikerült kezelnetek a stresszes helyzeteket és mit gondoltok, hogyan működött az előre kigondolt stratégiátok. Ha pedig úgy érzitek, hogy a párotok megbántott, akkor ne féljetek segítséget kérni egy közeli baráttól vagy akár egy specialistától.

A párkapcsolatok mindig csorbát szenvednek az ünnepek alatt, azonban a megoldás mindig a nyitott és őszinte kommunikációban rejlik. Ezért soha ne féljetek elmondani a párotoknak, hogy milyen elvárásaitok vannak egymástól az ünnepek alatt is.