Miért ne mondj soha rosszat a partnered családtagjairól?
2022-09-27  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Családtagok. Legyenek közelebbi vagy távolabbi rokonok, felnőtt korodra bizonyára kiismerted valamennyiük legkellemetlenebb tulajdonságait is. Talán már több alkalommal az is megesett, hogy egyikükről vagy másikukról negatívan nyilatkoztál mások előtt. De lássuk be, ők azok, akiket nem válogathatunk meg, hanem egyszer csak közéjük csöppenünk.

Nincs ez másként a partnereddel és a családjával. Valószínűleg köztük is vannak kellemetlen és kevésbé szimpatikus tagok, akiket jobb, ha úgy fogadsz el, ahogy vannak. Velük kapcsolatban negatívan megnyilvánulni már sokkal veszélyesebb és kényesebb terep, és most azt is bemutatjuk, hogy miért!

Alapszabály, amelyet már gyerekként megtanítanak.

A legtöbb családban alapvető szabály, hogy sosem beszélünk nyíltan, különösen kívülállók előtt, negatívan a rokonainkról. Könnyen előfordulhat, hogy Te viszont épp ezzel ellentétes közegből érkezel, és a szüleid gyakran hangosan kritizáltak másokat előtted, ezért azt gondolhatod, hogy ez normális és általánosan elfogadott. Sajnos, vagy sem, de ez egyáltalán nem helyes. Ha hosszú és komoly kapcsolatot szeretnél, akkor tartózkodnod kell az ilyen megnyilvánulásoktól, mivel egy-egy hasonló dráma túl sok feszültséget visz egy romantikus kapcsolatba, és amelyet ez utóbbi nem feltétlenül fog túlélni.

A partnered megijedhet, hogy egy napon majd választania kell közted és a családja között.

A párkapcsolatok azért tudnak működni, mert mindkét fél elsődleges érzelmei hasonlóak, és egyikük sem várja el a másiktól, hogy megváltozzon és kiforduljon önmagából a kedvéért. A kölcsönös tisztelet és elfogadás kell, hogy jellemezze a kapcsolatot, amely távol áll minden felesleges konfliktustól, és feszültségforrástól. Ha azonban átléped ezt a kényes határt, és negatív megjegyzésekkel illeted a párod egy rokonát, akkor felkeltheted benne azt a gyanút, hogy képesek lesztek-e valaha egyáltalán békében és boldogságban élni így Ti ketten.

Ez is érdekelhet! - 15 klasszikus ok, ami tönkretesz egy párkapcsolatot – így vedd észre őket!

Ezzel engedélyezed a párod számára, hogy ő is hasonlóan kritizálja a Te családodat.

Beláthatatlan következményekkel járhat, ha egyszer egy ilyen láncolat elindul. Amikor Te bírálod a párod családtagjait, akkor ő is feljogosítva érzi magát, hogy ugyanígy tegyen azokkal, akik a Te szívednek kedvesek. Ez az adok-kapok pedig hosszabb távon biztosan nem vezet jóra. Ha fordítva történik, és épp a partnered az, aki kritizálja a családodat, akkor kedvesen és finoman figyelmeztesd, hogy Te sem beszélsz így az ő rokonairól, neki sem kellene, tiszteljétek ennyire egymást.

Ha kritizálsz, akkor azzal azt mutatod, hogy a Te érzéseid fontosabbak az övéinél.

Nem a Te tiszted bírálni mások személyiségét a párod családjában. A célod inkább az kell, hogy legyen, hogy a párkapcsolatra koncentrálj, a partnerednek próbálj örömet szerezni és ne akarj neki fájdalmat okozni az elégedetlenkedéseddel.