Így kell helyesen kimosni a konyharuhát!
2022-09-27  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Ahányszor használunk konyharuhát, keveset figyelünk rá, pedig a kórokozók könnyen elszaporodhatnak rajta, ha nem mossuk és cseréljük rendszeresen.

A háztartásokba kell konyharuha, a tányérokat, üvegeket ezzel szárítjuk, esetenként ezzel fogunk, és még hosszassan sorolhatnánk, mi mindenre hasznos. Mivel a konyharuhákat gyakran nedvesen hagyjuk, ez ideális táptalajt biztosít a baktériumok szaporodásához.

A konyharuhákat a használati módtól függően egy-két naponta cserélni és mosni kell. Kelly Reynolds, az Arizonai Egyetem kutatója használt konyharuhákat tanulmányozott, és megállapította, hogy a coliform baktériumok 89 százaléka megtalálható rajtuk, és egynegyedük pedig E. coli-val is szennyezett.

Bár nem minden baktérium káros az egészségre, az E. coli gyulladásos folyamatokat okozhat a bélrendszeren kívül, bizonyos baktériumtörzsek pedig hasmenést okozhatnak. A probléma az, hogy konyharuhával letörölve ezek a kórokozók tiszta tányérokra, poharakra kerülnek, ami által bejuthatnak a szervezetbe. Ételmérgezést is okozhatnak, ha az immunrendszer legyengül.

Ezt tedd!

Szárítsd meg!

A meleg, párás környezet ösztönzi a baktériumok számának növekedését, ezért ügyelj arra, hogy a használt konyharuhákat terítsd ki, ne tartsd nedvesen, és hagyj időt a megszáradásra.

 

Áztasd be!

Mosás előtt a konyharuhát érdemes forró vízbe áztatni, némi fertőtlenítő, antibakteriális fehérítővel keverve, ha vissza akarjuk állítani a színt. Érdemes folttisztítót is önteni rá, ha a folt makacs, de akár egy kis szódabikarbónát és ecetet is önthetünk a foltra, mielőtt a konyharuha a gépbe kerül.

A konyharuhák főzése is régi, jól bevált technika, ebben az esetben tegyük a ruhákat egy nagy szappanos edénybe, öntsük fel forró vízzel és főzzük egy órán keresztül. A főzés még a legmakacsabb foltokat és szagokat is eltávolíthatja.

Mosd ki!

Mosd ki a konyharuhát magas, legalább 60 fokon, ahol a mikrobák biztosan elpusztulnak. Semmi esetre se mosd össze a konyharuhát mással, mindig tartsd külön a gépben, különben átjuttatja a kórokozókat más ruhadarabokra.

Vasald ki!

Lehet, hogy nem gondolod, hogy szükséges a konyhai ruhaanyagok vasalása, és bár a magas hőmérséklet a fertőtlenítést is segíti, érdemes lehet a tiszta, mosott anyagokat vasalni.