Miért jó a szauna a testünknek?
2021-02-16  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Vannak, akik forrón szeretik… Ha kint fagy, a szauna meleg hője kellemes érzetet kelthet. Egyébként csökkentheted a stresszt szaunázás közben, erősítheted az immunrendszered, és elképesztő szépséghatásokat érhetsz el vele.

Unod már a téli időjárást? Amikor a hideg felkúszik a végtagokon, és a sötétség lassan elborítja az elmédet, egy kis szünetet kell tartani, mindezt melegben. “Ha beteg vagy, menj el vidékre, ha egészséges akarsz maradni, menj szaunázni” – mondja egy finn közmondás. Egy gyógyfürdőben eltöltött nap vagy egy kellemes szauna este ideális a hangulat felpezsdítésére, valamint a haj, a bőr és a test kényeztetésére. Ezenkívül a szaunázás számos pozitív hatással van a testünkre, ezt a váltakozó zuhanyhoz hasonlóan a gyors hőmérsékletváltozásnak köszönhetjük.

Terhesen a szaunában?

Ha te már tapasztalt szaunázó vagy, terhesség alatt sem kell mellőznöd ezt. Ha azonban nincs szaunázási tapasztalatod, akkor célszerű megvárni az első három hónapot, mivel a már eleve igénybe vett keringés megterheli a testet, és mindenképp előzetesen egyeztess erről a nőgyógyászoddal. A magas kockázatú terhességek esetében pedig a szaunázás sajnos tabu.

 A gyerekkel a szaunában?

Célszerű nem szaunába vinni a gyerekeket hároméves korukig, illetve érdemes várni addig, amikor már nincs szükségük pelenkára. Fontos: csak kisebb etapokat szabad a szaunában lenni gyerekkel, és tapasztalt kísérőkkel lehet szaunázni. Ha gyermeked nyugtalan lesz, ez annak a jele, hogy elég neki.

Immunrendszer

A szauna forrósága miatt az erek kitágulnak, és testünk jobban el van látva vérrel. A hőmérséklet emelkedése lázat szimulál a szervezetben, amire az immunsejtek aktiválásával reagál. A rendszeres izzadókúrák segítenek az immunrendszer erősítésében, a szaunázás tehát megelőzheti a megfázást is. Az immunrendszer hosszú távú erősítése érdekében legalább hat hónapon át rendszeresen kell izzadni.

De légy óvatos, a megfázás nem gyógyítható szaunázással. Épp ellenkezőleg, a szaunázás akár kontraproduktív is lehet. Mivel megfázás esetén az immunrendszer már gyenge, a keringés leterhelődik, és a testnek szüksége van a maradék energiára a gyógyuláshoz.

Szív- és érrendszer

A rendszeres szaunázásból nemcsak az immunrendszer profitál, hanem az egész szervezet is. Ereink kitágulnak, amikor meleg van, és hidegben újra összehúzódnak. Ez a folyamat valóban stimulálja a szív- és érrendszert.

Bőr

Körülbelül hárommillió verejtékmirigy dolgozik a bőr hűtésén. A vérkeringés és az oxigénellátás, valamint a bőr állapota is javul a szaunázás során. Az eredmény sima bőr és ragyogó arc. Bennfentes tipp: a hatóanyagok felszívódására való hajlandóság egy ideig még izzadás után is magasabb. Ezért érdemes az utolsó szaunázás után arcmaszkot felvenni, és a még meleg és nedves bőrt gazdag testápolóval ápolni.

Anyagcsere

A szaunázással nem dobhatsz le kilókat, de legalább fokozza az anyagcserét. Ez segíthet, ha tudatos táplálkozással egészségesebb életmódot kívánsz fenntartani.

Kikapcsolódás

Mindenki másképp lazít. Mindazonáltal egy dolog biztos, a szaunázás elősegíti a stressztényezők csökkenését és fokozza a boldogsághormonok – például a szerotonin és az endorfinok – termelését. Sok ember számára a szaunázás csodálatos mély kikapcsolódást nyújt. A rendszeres szauna szeánszok pozitív hatással lehetnek az alvászavarokra és a fejfájásra is.

Izomregeneráció

A szaunázás nem csak ellazítja az amúgy is görcsös izmokat, hanem segít megelőzni a feszültséget, éppen ezért a szaunázás a sportolók körében is nagyon népszerű. Még az asztmában szenvedők is profitálhatnak belőle, miután orvoshoz fordulnak, mert a görcsös légzőizmok ellazulnak a meleg miatt.

Forrás: Activebeauty