Miért hagyj időt magadra, mielőtt belevágnál egy új kapcsolatba?
2020-07-02  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Van, akit annyira megvisel egy szakítás, hogy hónapokig nem akar új szerelmet, mások viszont egyik kapcsolatból ugranak a következőbe. Ha Te is ez utóbbi táborba tartozol, ráadásul mindig egy hozzád nem illő, számodra a legkevésbé sem megfelelő személyiségű partnerrel, akkor valószínűleg szerelemtől való függőségben szenvedsz.

Ez egy tanult viselkedés, gyakran a gyerekkorból ered, ahol nem alakult ki az adni és kapni egészséges egyensúlya az életedben. Ha mindig csak adsz, és mindent feláldozol a másik boldogságáért, akkor ez lelkileg kifacsar, és elkerülhetetlenül szakításra ítéli a párkapcsolatot.

Egy elválás elsőre a lehető legrosszabb forgatókönyvnek tűnik, mégis van néhány pozitív hozadéka. Egy lehetőséget ad ugyanis arra, hogy tarts egy kis szünetet, végiggondold az életed, a korábbi kapcsolataidat, és megváltoztasd az eddigi hozzáállásodat.

Mire koncentrálj ebben az időszakban?

Értsd meg a saját viselkedésedet!

Miért pont azokat az adottságokat és tulajdonságokat keresed a partnereidben, amelyek végül negatívan hatnak Rád és a kettőtök viszonyára? Esetleg a szüleid viselkedése is hasonló volt? Ha sikerül felismerned, illetve megértened a probléma gyökereit, az segíthet változtatni, és új egészségesebb magatartási mintákat kialakítani.

Fejleszd az önállóságodat!

Próbáld elfogadni önmagad olyannak, amilyen vagy, és érezd jól magad a bőrödben akkor is, ha épp nincs partnered, és szingliként töltöd a napjaidat. Ez az egyik legnagyobb lépés, amit megtehetsz. Ha egyszer megszereted és elfogadod az egyedüllétet, illetve kapcsolat nélkül is kerek egésznek tartod az életedet, akkor nagyobb eséllyel vághatsz majd bele egy új, harmonikusabb és kiegyensúlyozottabb párkapcsolatba is.

Ezt is olvasd el! - Hogyan szeresd magadat úgy, ahogy vagy? 5 szakértői tanács

Fektesd le a szabályokat!

A kapcsolatfüggő emberek általában képtelenek a határok felállítására. Egyszerűen gyengék „nemet” mondani a párjuknak, ezért aztán sokan ki is használják őket, a végén pedig kifacsartan padlóra kerülnek. Ha megtanulod, hogy hol vannak a Te határaid, és képes vagy ki is tartani mellettük minden körülmények között, akkor nemcsak az önbecsülésedet nyerheted vissza, de nagyobb eséllyel megkíméled magadat az újabb csalódásoktól is.

Az önelfogadással együtt felismered majd a saját szükségleteidet, és igényeidet is. A kapcsolatfüggő emberek ugyanis gyakran úgy vélik, nem érdemlik meg az igaz szerelmet és önzetlen szeretetet, mert eddig nem is kapták meg senkitől, talán a saját szüleiktől sem.

Felnőttként azonban van rá mód, hogy megtanuld fejleszteni az önbecsülésed és az önértékelésed. Magabiztos emberként képes leszel továbblépni egy olyan kapcsolatból, amely nem adja meg számodra a valódi boldogságot, és helyette keresni más, sokkal értékesebbet.

Az, hogy meddig tart egy ilyen szünet két kapcsolat között, az egyénfüggő, csak rajtad múlik. Valószínűleg nem két nap, vagy két hét lesz, és készülj fel rá, hogy sok energia és akarat kell hozzá, mert legelőször önmagaddal kell majd megvívni a belső harcaidat. De emlékezz rá, hogy a kapcsolatfüggőség nem betegség, ez csak egy tanult viselkedés, amelyet képes vagy megváltoztatni.