Miért csókolóznak az emberek?
2021-10-28  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A gondolataink állandóan csak körülötte forognak. Vagy legalábbis nagyon sokat. De vajon honnan ered a csókolózás szokása? És mit jelent, ha megcsókolunk valakit?

Egy csók többet mond ezer szónál?

Ma már tulajdonképpen csak üdvözlő- és búcsúpuszi, valamint szerelmes csók létezik. Néhány évszázaddal ezelőtt az emberek egy csókkal sokkal többet mondtak el: a középkorban a csók az urak és alattvalóik közötti alá-fölérendeltséget, hódolatot volt hivatott kifejezni, a kereszténységben és a kommunizmusban a tisztelet, az összetartozás és a szolidaritás gesztusaként volt nagy jelentősége. A csók a rómaiaknál is a társadalmi státuszt mutatta meg: a rabszolgák nem csókolhatták meg egymást, a nyelv nélküli csók pedig az elismerés és az egyenrangú barátság jele volt.

A csóknak ma már nincs sok köze a rituálékhoz, a politikához és az ideológiákhoz. Manapság a „lélegzetcsere” a gyengéd szerelem, az érzelmek és a vágyakozás kifejező aktusává vált. De vajon honnan ered a csókolózás szokása? Ezen a tudósok még ma is törik a fejüket.

A csók eredete: miért csókolóznak az emberek?

Számtalan teória létezik: van, aki abból indul ki, hogy a csók tulajdonképpen egymás megillatozása – ahogy az állatok is egymás fenekének megszagolásával gyűjtenek információt a másikról. Mivel az ember felegyenesedett, ezért mi a szánkon át jutunk ezen információk birtokába. Mások úgy gondolják, hogy az ajkak érintését a szoptatásból eredeztetjük, és ez a reflex mindenkinél veleszületett.

Egy következő teória szerint a csókolózás a szájból szájba való élelemátadásból ered. Ugyanis azt feltételezik, hogy az ősanyák a kisgyermekeiknek előre megrágták az ételt, és közvetlenül a szájukba juttatták. A csimpánzok körében ez az etetési szokás széles körben elterjedt. Ebből a gondoskodó gesztusból alakulhatott ki valamikor a szerelmi csók.

Badarság! Mondják más kutatók. Hiszen a világ lakosságának csupán 46%-a csókolózik – ráadásul néhány kultúrában felettébb gusztustalannak tartják.

Akkor miért csókolózunk valójában?

Sok kutató az alábbi magyarázattal ért egyet: a csók biológiai segédeszköz a párválasztáshoz. A csók közben érzett illatok, illetve szagok tudat alatt elárulják nekünk, hogy a biológiailag tökéletes partnerrel állunk-e szemben. A csókpartnerünk genetikája ideális esetben különbözik a miénktől, ugyanis a biológia a genetikai sokféleséget szereti, tehát a más génekkel rendelkező emberrel való párosodás valószínűleg egészséges utódokat eredményez.

Egy csók szexuális robbanóereje is azt magyarázza, hogy a csókolózásnál az utódnemzéshez keressük az ideális partnert. A szex és a csók közötti összefüggés különösen a nők számára fontos: a nők több mint 80%-a elképzelhetetlennek tartja a szexet csók nélkül. A férfiakra ez kevésbé jellemző, sokan csók nélkül is el tudják képzelni a szexuális aktust. Ráadásul a többségük egy rosszul csókoló partnert se dobna ki az ágyából.

Mi történik csókolózás közben a testünkben?

Kalóriaégetés csókolózás közben

Egy átlagos csókolózás percenként 6,4 kalóriát éget el. Szituációtól függően ez az érték ennél jóval magasabb is lehet: egy szenvedélyes csókkal akár 20 kalóriát is elégethetünk percenként. Imádnivaló edzés!

Csókolni egészséges

Tudományosan bebizonyították, hogy a sokat csókolók tovább élnek – méghozzá 5 egész évvel! A csókolózás erősíti a szívet és aktivizálja az immunrendszert. A csókolózás ráadásul még a szénanátha és a megfázás kezelésében is segíthet. Egy további bónusz: a fokozott nyáltermelődésnek a fogszuvasodás és a fogágybetegségek megelőzésében is szerepe van.

Hormonparti

Csókolózás közben boldogsághormonok szabadulnak fel, és ezzel egyidejűleg csökken a szervezetünkben a stresszhormonok, például a kortizol szintje. Ezenkívül a nyugtató és boldogító hatású szeretethormon, az oxitocin az összetartozásérzést is erősíti a csókolózók között.

Az idegek tánca

Egy csók 146 izmot és több mint 100 milliárd idegsejtet aktivizál. Mivel az ajkakban rendkívül sok finom idegszál található, ezért nagyon érzékenyek – és ezért olyan jó érzés csókolózni.

Meglepő előnyök

Na ne! A statisztikákból az derült ki, hogy a sokat csókolózók sikeresek a munkájukban, és kevesebb balesetet okoznak az utakon. Ezenkívül a csókolózás optikailag fiatalabbá is tesz: gyorsítja a vérkeringést, ezáltal feszesíti a bőrt.

Forrás: Activebeauty