Miért alszol el gyorsabban, ha esik az eső?
2022-09-02  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Tapasztaltad már valaha, hogy az eső csípős pattogása elbűvölő és meditatív? Kiderült, hogy nem vagy egyedül. Kapcsolj be egy meditatív alkalmazást, és azonnal belemerülhetsz az esőerdőben zuhogó eső ismétlődő hangjaiba. Nemcsak megnyugtató hallgatni egy hangulatos takaró alatt, de a fehér zaj tökéletes lefekvés előtti dalnak tűnik. De az eső valóban segít az alvásban?

Amikor kint zuhog, a Sleep Health Group rámutat, hogy az eső ritmikus mintázata mély tudattalan relaxációs állapotba taszítja az agyat. Hasonlóképpen, az eső nagyszerű természetes altatódal, amely elősegíti az álmosságot, mivel alfa-hullámokat kelt, jellemzően 0 és 20 kHz között ( a Melbourne-i Egyetem szerint). Az eső egészségügyi előnyei azonban nem érnek véget.

 

Az esős időt gyakran sötét felhők vagy borult égbolt kíséri. A kutatók úgy vélik, hogy a sötét égbolt több esete növelheti a melatonin szintjét, mivel ezt az alvási hormont a világosság és a sötétség szabályozza. Így minél halványabbá válik egy környezet, annál több melatonint szabadít fel az agy, és annál álmosabbak leszünk.

Emellett az eső korlátozza a szabadtéri tevékenységeket és gyakorlatokat is, így az alvás választott tevékenység lehet. Akár nincs mit tenni, akár bekúszik az unalom, az eső elősegíti a kényelmes alvást otthon.

Hogyan hat még az eső a szervezetre?

Akár hiszed, akár nem, a levegő változik, ha esik. A  Melbourne-i Egyetem szerint a levegő megtelik negatív ionokkal az esőzés során, a levegő és az eső közötti súrlódás miatt. A negatív ionok szagtalan és láthatatlan részletek, amelyek negatív töltéssel rendelkeznek. Amikor ezek az ionok érintkezésbe kerülnek a véráramunkkal, erőteljes biokémiai reakció lép fel, amely javítja a hangulatot, enyhíti a stresszt, energiával tölti fel az agyat, és még a depressziós tüneteket is enyhíti.

A negatív ionok nemcsak javítják az emberi egészséget, de egy 2018-as tanulmány szerint a negatív ionok a levegő minőségét és az oxigéntartalmat is javítják. “A levegőben lévő baktériumok ellen is védelmet nyújthatnak, ami csökkenti az irritációt a különféle részecskék belélegzése miatt, amelyek tüsszentést, köhögést vagy torokirritációt okoznak” – mondta Pierce J. Howard, az Alkalmazott Kognitív Tudományok Központjának kutatási igazgatója. Más szavakkal, az esőben talált negatív iontartalom javíthatja a légzőrendszer és a szív- és érrendszer egészségét. Nyugtatószerként hatnak ezek az ionok, hipnózis jellegű hatást fejtenek ki a szervezetre, ami egy másik magyarázat lehet arra, hogy miért alszol el előbb esőben.