Mi teszi tönkre a szépítő alvást?
2023-09-19  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Kipufogógázok, szennyeződések, UV-sugarak, száraz levegő, smink - sok mindennek tesszük ki a bőrünket. Éppen ezért annál fontosabb, hogy éjszakánként regenerálódni tudjon - nem véletlenül beszélünk a szépítő alvásról. Ez azonban csak akkor teljesül, ha a legjobbat hozzuk ki belőle.

Ehhez mindenekelőtt elegendő alvásra van szükségünk, és el kell kerülnünk ezt a 4 bőrápolási hibát lefekvés előtt.

1. hiba: Kihagyod az arctisztítást

Hosszú volt a nap, és már csak arra vágysz, hogy bedőlj az ágyba. Arctisztítás nélkül ezt soha ne tedd! Még ha nem is sminkeltél aznap, mindenképpen mosd le az arcodat, mielőtt lefekszel. Ellenkező esetben az arcodon összegyűlt minden szennyeződés a párnára kerül, és ott is marad. Következő este erre fogod rátenni ismét az arcodat, és nagy eséllyel kialakulnak a pattanások.

Ha tudod, hogy hajlamos vagy elbliccelni az arcmosást, vészhelyzet esetére tarts az éjjeliszekrényed fiókjában egy csomag micellás tisztítókendőt.

2. hiba: Nem használsz retinolt

Az A-vitamin köztudottan késlelteti a bőr öregedési folyamatát. Azáltal, hogy fokozza a kollagéntermelést, kisimítja a ráncokat, vagy legalábbis enyhíti azokat. Bármennyire is hatékony a retinol, van egy buktatója is: irritálhatja a bőrt. Ezért sokan idő előtt abbahagyják a használatát, mert úgy gondolják, hogy egyszerűen nem bírják elviselni a terméket. Pedig ez nem így van: A bőrünknek ugyanis lassan hozzá kell szoknia.

Ha enyhe bőrpírt vagy égő érzést észlelsz, egy-két éjszakára hagyd abba a használatát, amíg a bőröd megnyugszik, majd folytasd. Egy borsónyi mennyiség elegendő. A bőrpír kialakulásának elkerülése érdekében mindig használj utána hidratáló krémet - javasolja a schweizer-illustrierte.ch.

3. hiba: Túl sokat radírozod az arcodat

Ha rendszeresen használsz retinolt, akkor érdemes a hámlasztást a minimumra szorítanod. Mivel az A-vitamin serkenti a sejtcserét, a sok hámlasztás túlságosan megterhelné a bőrödet. Ráadásul ez az ápolási kombó növeli a bőrirritáció kockázatát. Heti egy arcpeeling tehát teljesen elegendő.

4. hiba: Rosszkor viszed fel a termékeket

Nemcsak a rossz bőrápoló termékek, hanem a rossz időpontban történő kezelés is károsíthatja a bőrt.

Ahelyett, hogy közvetlenül lefekvés előtt krémeznél, inkább egy-két órával előtte tedd ezt meg.

Így az összetevőknek elegendő idejük lesz arra, hogy behatoljanak a bőrbe és kifejtsék hatásukat. Ha ehelyett egyből lefekszel, a termékek a párnádon kötnek ki. Elvégre neked van szükséged a jól megérdemelt szépítő alvásra, nem pedig a párnádnak.