Mi okozza a székrekedést?
2024-03-02  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Manapság sokan küzdenek székrekedéssel, amit azonban egyáltalán nem szabadna félvállról venni, hiszen, ha krónikussá válik, olyan szövődményekhez is vezethet, mint például az aranyér, vagy a divertikulózis (a vastagbél egyik betegsége).

Székrekedésről akkor beszélünk, ha a heti 3-nál kevesebb alkalommal történik a székelés, vagy két alkalom közt 48 óránál több idő telik el, és a székelés során kevés, száraz széklet ürül erőlködéssel, egyfajta „elégtelen ürülés” érzetet hagyva maga után.

De mi okozhat székrekedést?

Általában a rostszegény táplálkozás a kevés folyadékfogyasztás és a mozgásszegény életmód számlájára írható ez az állapot, de emellett még a székelési inger elnyomása, a széklet visszatartása (pl utazáskor, idegen helyen) is közre játszhat, valamint az is, ha nincs elég székletmassza (pl éhezés, elégtelen ballasztanyag, -víztartalom, -baktériumtömeg miatt), de akár egyes gyógyszerek (pl aszpirin, antidepresszánsok, vízhajtók, stb) mellékhatásaként is jelentkezhet, és bizonyos betegségek kísérőtünete is lehet pl. Parkinson kór, cukorbetegség, aranyér, pajzsmirigy alulműködés, stb.

Látható tehát, hogy a háttérben meghúzódó okok szerteágazóak lehetnek, a székrekedés „csak” egy tünet. Ennek okán az alkalmankénti stimulációk/ megoldások/ praktikák, mint például a kávé - cigi - szenna tea – hashajtó csak alkalmankénti, időszakos megoldások lehetnek.

Érdemes tehát megvizsgálni, mi állhat a székrekedés hátterében, és az alapján változtatni, a következőképpen:

• rostdús táplálkozás: 45 g élelmi rost/ nap. (zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák minél színesebben, minél változatosabb formában felhasználva!)

• ehhez a sok folyadék fogyasztása elengedhetetlen (kb 2-3 l/ nap) hiszen a rostbevitel víz nélkül csak ronthat a helyzeten!

• aktivitás növelése: szuper megoldás lehet a sétálás beiktatása, de akár a kerékpározás, úszás, otthoni torna is jó ötlet!

• tejsavas erjedéssel készült -fermentált- termékek (joghurt, kefir, savanyú káposzta) beiktatása

• probiotikum kúra, ha szükséges

Amennyiben bizonytalan vagy a székrekedés hátterében meghúzódó okok-, valamint a kezelés tekintetében, keress fel egy szakembert!