Mi az az endometriózis?!
2023-08-01  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Hazánkban több mint 200 ezer nőt érinti a rejtélyes betegség, az endometriózis. A rendellenességet még midig sok tévhit övezi, de az biztos, hogy az erős fájdalom megkeseríti az érintettek mindennapjait, és a házaséletre is negatív hatást gyakorolhat, sőt, akár meddőséget is okozhat.

De mi is az az endometriózis?

Endometriózisról akkor beszélünk, amikor a méh (méhszáj) béléséhez hasonló sejtek egy része, az úgynevezett endometrium, a test más részein növekszik. Általában a kismedencében nőnek, de a test szinte bármelyik részébe átvándorolhatnak.

Még ha nem is a méhben vannak, a sejtek akkor is reagálnak a petefészkek üzeneteire. Az endometriózis szövete minden hónapban megtelik, majd vérzik, amikor a nőnek menstruációja van. Idővel ez a folyamat gyulladáshoz és hegesedéshez vezethet, és a szervek helyenként összeragadhatnak (úgynevezett összenövések).

Az endometriózis progresszív, krónikus állapot. Nagyon fájdalmas lehet, befolyásolhatja a termékenységet, és megakadályozhatja a nőket abban, hogy teljes mértékben részt vegyenek az oktatásban, a munkában vagy a sporttevékenységekben.

Az endometriózis a termékeny korú nők mintegy 10 százalékát érinti.

Bár az endometriózis nem gyógyítható, és a menopauzáig vagy azon túl is fennáll, léteznek hatékony kezelések, amelyek enyhíthetik a tüneteket.

Milyen tünetei vannak az endometriózisnak?

Minden endometriózisban szenvedő nő különböző tüneteket tapasztal. Az, hogy mennyire súlyosak a tünetek, nem azzal függ össze, hogy mennyire súlyos a betegség, hanem azzal, hogy hol van az endometriózis.

A gyakori tünetek közé tartoznak az alábbiak:

hasi vagy kismedencei fájdalom a menstruáció előtt és alatt, szex közben vagy után, illetve a WC-re járáskor. A fájdalom a combban vagy a lábszárban érezhető, és idővel rosszabbodhat. Egyes nőknél a fájdalom olyan erős, hogy nem tudnak részt venni az oktatásban, a munkában vagy a sportban.

erős menstruáció vagy rendszertelen vérzés, néha vérrögökkel. A normálisnál hosszabb ideig tartó vérzés vagy a menstruáció esedékessége előtti vérzés is jelezheti az endometriózist.

-a vizelés vagy a székletürítés megváltozása, például gyakoribbá válása.

-puffadás - fájdalommal vagy anélkül.

-fáradtság, különösen a menstruáció idején.

-szorongás vagy depresszió a fájdalommal kapcsolatban.

-meddőség, a teherbeesés elmaradása.

Fontos megjegyezni, hogy nem minden endometriózisban szenvedő személynél jelentkeznek tünetek.

Mi okozza az endometriózist?

Az endometriózis okai nem ismertek, de van néhány dolog, ami miatt a nők nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

Retrográd menstruáció. Azt jelenti, hogy ahelyett, hogy a menstruációs (menstruációs) vér a szokásos módon kifolyna a szervezetből, egy része visszafelé halad a petevezetékeken keresztül a kismedencébe. Ez a vér tartalmazhatja a méhnyálkahártya sejtjeit. Egyes nőknél ezek a méhnyálkahártya-sejtek megtapadnak a kismedencei szervek felszínén, és növekedésnek indulnak. A normál kismedencei szövetek endometriózissá alakulhatnak. Ezt nevezzük metaplasiának.

Családi anamnézis. Azoknál a nőknél, akiknek közeli rokona endometriózisban szenved, akár 7-10-szer nagyobb valószínűséggel alakul ki a betegség.

Az endometriózis egyéb lehetséges kiváltó tényezői közé tartoznak a következők:

   -hosszú és erős menstruáció

   -gyakori menstruáció vagy rövid ciklusok

  - a menstruáció 11 éves kor előtt kezdődik

 -  az első terhesség idősebb korban

  - az immunrendszerrel kapcsolatos problémák

  - alacsony testsúly

   -alkoholfogyasztás

Hogyan diagnosztizálják az endometriózist?

Sok nő csak onnan tudja meg, hogy endometriózisban szenved, mert meddőség miatt fordul orvoshoz, vagy esetleg valami más ok miatt megműtik.

Sajnos az endometriózist gyakran nem veszik észre, és a diagnózis felállítása több évig is eltarthat - az átlag körülbelül 7 év.

Az endometriózis diagnosztizálásához orvosod valószínűleg a tünetekről és a menstruációról fog kérdezni.

Az endometriózis megerősítésének egyetlen módja a laparoszkópia, amely egyfajta műtét, amely lehetővé teszi az orvosok számára, hogy endometriózisszövetet keressenek a hasüregben, valamint a biopszia, amelynek során kis szövetmintát vesznek a laboratóriumi vizsgálathoz. Egyre több kutatás szerint a speciális ultrahangvizsgálat is segíthet a megbízható diagnózis felállításában sok, de nem minden esetben.

Az endometriózisnak 4 stádiuma vagy fokozata van, attól függően, hogy mennyire súlyos a betegség:

I. stádium/ I. fokozat (enyhe): a kismedencében elszórtan kis endometriózisfoltok találhatók.

2. és 3. stádium/fokozat (közepesen súlyos): a betegség kiterjedtebb, és a petefészkeken és a medence más részein is megtalálható. Jelentős hegesedés és összenövések is előfordulhatnak.

4. stádium/osztály (súlyos): a betegség a kismedencei szervek nagy részére átterjedt.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha endometriózisra gyanakszol, beszélj az orvosoddal a tüneteidről.

Hogyan kezelik az endometriózist?

Ha endometriózisod van, valószínűleg nőgyógyász fog ellátni.

Az endometriózis általában gyógyszerekkel, műtéttel és kiegészítő kezelésekkel, például fizioterápiával kezelhető.
A kezelés a következőktől függ:

   -a tüneteidtől

  - az endometriózis súlyosságától

  - attól, hogy szeretnél-e teherbe esni

Az endometriózis kezelésére szolgáló gyógyszerek közé tartoznak a hormonalapú kezelések, mint például a tabletta, az implantátum vagy a spirál, valamint a fájdalomcsillapító gyógyszerek. A hormonkezelések csökkenthetik a fájdalmat és mérsékelhetik az endometriális sejtek növekedését. Ezek azonban csak addig hatnak, amíg szeded őket, így az endometriózis visszatérhet.

A műtét célja az endometriózis minél nagyobb részének eltávolítása. Számos lehetőség van, többek között a laparoszkópos műtét, ahol egy kis vágást ejtenek a hasüregben, hogy lehetővé tegyék az endometriumszövet vizsgálatát és eltávolítását. A műtétet gyógyszerekkel is kombinálhatják. Nagyon súlyos esetekben méheltávolítást javasolhatnak.

Fizioterapeuta segíthet a hólyag- és bélproblémák kezelésében, klinikai pszichológus pedig a krónikus fájdalom kezelésében.

Bár a legtöbb endometriózisban szenvedő nő orvosi segítség nélkül teherbe esik, körülbelül minden harmadik nőből egynek gondjai vannak a termékenységgel.

Még ha az endometriózist kezelik is, a fájdalom nem biztos, hogy megszűnik. Ráadásul az endometriózis vissza is térhet. Ezért mindenképpen beszéld meg orvosoddal az általa javasolt kezelések előnyeit és hátrányait.

Ha endometriózissal élsz, gondoskodj arról, hogy sokat aludj, rendszeresen mozogj, és amennyire csak lehet, csökkentsd a stresszt.

Ha szükségét érzed, keress fel szakorvost, hogy mire érdemes figyelni, milyen vizsgálatokkal lehet megbizonyosodni a problémáról! Az endometriózis esetében például sokat segíthet a nőgyógyászati kivizsgálás, illetve folyamatos ellenőrzés, de szokatlan menstruációs fájdalmakkal, PCOS gyanújával vagy a menopauza közeledtével is javasolt nőgyógyászhoz fordulni.