Házi fagyi alaprecept
Hozzávalók 0,5 liter fagyihoz:
- 2 dl habtejszín
- 2 dl tej
-4 db tojássárgája
-70 g cukor vagy 15 g negyedannyi édesítőszer
Elkészítés:
A tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverjük habverővel egy fazékban, amit utána melegíteni tudunk.
A habtejszínt a tejjel összekeverjük és meglangyosítjuk. A langyos folyadékot lassan csurgatjuk a felvert tojásba folyamatos keverés közben.
Alacsony hőmérsékleten melegíteni kezdjük.
Addig melegítjük folyamatosan kevergetve, amíg be nem sűrűsödik kicsit. Ne forraljuk, nehogy a tojás kicsapódjon.
Megvárjuk, amíg teljesen kihűl, majd fagyasztóba rakjuk és fél óránként megkeverjük. Ez azért fontos, mert a jégkristályok így nem lesznek nagyon nagyok és finom krémes végeredményt kapunk.
Kb. 3 óra alatt teljesen megfagy és fogyaszthatjuk.
Csokifagyi:
50 g étcsokoládét olvasztunk fel a tejes tejszínben és megvárjuk, amíg visszahűl langyosra. Minden más az alapreceptnek megfelelő.
Vaníliafagyi:
Cukor egy részét vaníliáscukorral helyettesítjük, vagy ízlés szerint vanília kivonattal vagy aromával ízesítjük a tejes tejszínt. Minden más az alapreceptnek megfelelő.
Gyümölcsfagyi:
200 g összedarabolt vagy összetört gyümölcsöt keverünk a kihűlt kész fagyiba. Ízlés szerint tehetünk bele pici citromlevet, hogy savanykásabb legyen.