Házi fagyi alaprecept
2023-08-01  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 0,5 liter fagyihoz:

- 2 dl habtejszín

- 2 dl tej

-4 db tojássárgája

-70 g cukor vagy 15 g negyedannyi édesítőszer

Elkészítés:

A tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverjük habverővel egy fazékban, amit utána melegíteni tudunk.

A habtejszínt a tejjel összekeverjük és meglangyosítjuk. A langyos folyadékot lassan csurgatjuk a felvert tojásba folyamatos keverés közben.

Alacsony hőmérsékleten melegíteni kezdjük.

Addig melegítjük folyamatosan kevergetve, amíg be nem sűrűsödik kicsit. Ne forraljuk, nehogy a tojás kicsapódjon.

Megvárjuk, amíg teljesen kihűl, majd fagyasztóba rakjuk és fél óránként megkeverjük. Ez azért fontos, mert a jégkristályok így nem lesznek nagyon nagyok és finom krémes végeredményt kapunk.

Kb. 3 óra alatt teljesen megfagy és fogyaszthatjuk.

Csokifagyi:

50 g étcsokoládét olvasztunk fel a tejes tejszínben és megvárjuk, amíg visszahűl langyosra. Minden más az alapreceptnek megfelelő.

Vaníliafagyi:

Cukor egy részét vaníliáscukorral helyettesítjük, vagy ízlés szerint vanília kivonattal vagy aromával ízesítjük a tejes tejszínt. Minden más az alapreceptnek megfelelő.

Gyümölcsfagyi:

200 g összedarabolt vagy összetört gyümölcsöt keverünk a kihűlt kész fagyiba. Ízlés szerint tehetünk bele pici citromlevet, hogy savanykásabb legyen.