Mi a soulfood? Ismerd meg ezt a különleges gasztrotrendet!
2023-02-06  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Ha te is olyan ember vagy, akinek egy finom ebéd vagy egy különleges vacsora is igazi boldogságforrás, akkor te már találkoztál a soulfoodokkal – még ha eddig nem is tudtál róla. Ahogy már az elnevezésből is sejteni lehet, az ilyen típusú fogások célja és lényege, hogy simogatják a lelkünket.

Mi a soulfood?

A soulfood az afro-amerikaiak tradicionális konyhája, ami leginkább az Egyesült Államok középső államaiból indult el világhódító útjára. Ezek az ételek nem csak ízletesek, de táplálók is. A soulfood egyet jelent a családias, kényelmes étkezésekkel, amikor mindenki jól érzi magát, és korlátok és lelkiismeretfurdalás nélkül kiélvezheti az ízélményeket.

 

Honnan ered a soulfood?

Ez a tápláló konyhai kultúra azoktól az afro-amerikai lakosoktól származik, akik rabszolgákként dolgoztak az ültetvényeken. Az afro-amerikaiak a rabszolgatartás idején és utána is csak az olcsó, rosszabb minőségű élelmiszereket tudták megvásárolni. A 19. század közepén ezekből az élelmiszerekből készült fogások a Malcolm X által vezetett polgárjogi mozgalom kulináris szimbólumává nőtték ki magukat. Tehát azok az ételek, amiket a rabszolgák kényszerből készítettek, végül az amerikai konyha szerves részévé váltak.

Milyen hozzávalókra építenek a soulfoodok?

Mivel a rabszolgák nem sok élelmiszerhez jutottak hozzá, a kreativításukat használva keverték össze a zöldségeket a húsokkal, burgonyával, gyümölcsökkel és magvakkal. A fűszerek közül a cayenne-borsot, a szerecsendiót, a fahéjat, a szezámmagot, a sáfrányt, a kakukkfűvet és az ecetet használták előszeretettel. Ezen kívül rengeteg zsírt és cukrot tartalmaznak a soulfood fogások, hiszen anno ezekkel tudták feljavítani az alacsony minőségű élelmiszerek ízét. A húst a legtöbb esetben párolva, sülve vagy pirítva készítették el.

Modern soulfood

Napjaink soulfood fogásaihoz még mindig a hagyományos hozzávalókat használják, de a soulfood jelentése némileg megváltozott. Most már sokkal inkább happy food-nak nevezhetnénk őket. Ennek oka, hogy az ételek elkészítése egy ünnepé nőtte ki magát. A modern soulfood az érzelmekről, a kiegyensúlyozott étkezésről és az egészséges táplálkozásról szól.

Tipikus soulfood fogások:

Grits (hasonló, mint a polenta)

Glazed Sweet Potatoes (cukorral bevont édesburgonya)

Chicken-Wings és Turkey-Wings (csirke- vagy pulykaszárny)

Spareribs (oldalas)

Corn Pudding és Corn Bread (kukoricapuding és kukoricakenyér)

Collard Greens (hasonló, mint a kelkáposzta)

Meatballs (fasírt)

Johnny Cakes (sós palacsinta kukoricalisztből)