Mézes krémes
Hozzávalók kb. 30 szelethez
A tésztalaphoz:
-3 ek. vaj
-4 ek. méz
-55 dkg liszt
-15 dkg porcukor
-1 csomag sütőpor
-1 mk. fahéj
-1 tojás
-1 dl tej
A krémhez:
-5 dl tej
-10 dkg búzadara
-25 dkg vaj
-20 dkg porcukor
-2 csomag vaníliás cukor
-6 ek. sárgabaracklevár
A csokimázhoz:
-15 dkg étcsokoládé
-1 ek. cukrozatlan kakaópor
-1 csomag vaníliás cukor
-1 ek. vaj
Elkészítés
A vajat és a mézet kissé felmelegítjük, így könnyebb lesz vele dolgozni. Mély tálban összekeverjük a lisztet a porcukorral, a sütőporral, a fahéjjal. Hozzáadjuk a mézet és a vajat, majd a tojást, a tejet, és alaposan összegyúrjuk. Jól nyújtható tésztát kell kapnunk, ha túl kemény lenne, kanalanként adhatunk hozzá még tejet.
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, majd egyesével kb. 25x35cm-es téglalapokra kinyújtjuk. Egy nagyobb tepsit megfordítunk, sütőpapírt teszünk rá, majd ráfektetünk egy tésztalapot, és 10 perc alatt megsütjük, egyesével.
A krémhez a tejet feltesszük főzni, lassan hozzáöntjük a búzadarát, és kevergetve addig főzzük, míg teljesen besűrűsödik, majd hűlni hagyjuk. A vajat habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral majd a kihűlt tejbegrízt hozzáadjuk, és simára keverjük.
Tálcára helyezünk egy tésztalapot, rákenjük a krém felét, erre jön a következő tésztalap. Ezt a lapot megkenjük a sárgabaracklekvárral, majd ráhelyezzük a következő lapot, ezt megkenjük a maradék krémmel, végül befedjük az utolsó lappal.
A csokimáz hozzávalóit vízgőz felett felolvasztjuk, majd rákenjük a süteményre. 1 napig állni hagyjuk, így van ideje megpuhulni a tésztának.
Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: másnap