Mézes krémes
2023-11-08  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 30 szelethez

A tésztalaphoz:

-3 ek. vaj

-4 ek. méz

-55 dkg liszt

-15 dkg porcukor

-1 csomag sütőpor

-1 mk. fahéj

-1 tojás

-1 dl tej

A krémhez:

-5 dl tej

-10 dkg búzadara

-25 dkg vaj

-20 dkg porcukor

-2 csomag vaníliás cukor

-6 ek. sárgabaracklevár

A csokimázhoz:

-15 dkg étcsokoládé

-1 ek. cukrozatlan kakaópor

-1 csomag vaníliás cukor

-1 ek. vaj

Elkészítés

A vajat és a mézet kissé felmelegítjük, így könnyebb lesz vele dolgozni. Mély tálban összekeverjük a lisztet a porcukorral, a sütőporral, a fahéjjal. Hozzáadjuk a mézet és a vajat, majd a tojást, a tejet, és alaposan összegyúrjuk. Jól nyújtható tésztát kell kapnunk, ha túl kemény lenne, kanalanként adhatunk hozzá még tejet.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, majd egyesével kb. 25x35cm-es téglalapokra kinyújtjuk. Egy nagyobb tepsit megfordítunk, sütőpapírt teszünk rá, majd ráfektetünk egy tésztalapot, és 10 perc alatt megsütjük, egyesével.

A krémhez a tejet feltesszük főzni, lassan hozzáöntjük a búzadarát, és kevergetve addig főzzük, míg teljesen besűrűsödik, majd hűlni hagyjuk. A vajat habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral majd a kihűlt tejbegrízt hozzáadjuk, és simára keverjük.

Tálcára helyezünk egy tésztalapot, rákenjük a krém felét, erre jön a következő tésztalap. Ezt a lapot megkenjük a sárgabaracklekvárral, majd ráhelyezzük a következő lapot, ezt megkenjük a maradék krémmel, végül befedjük az utolsó lappal.

A csokimáz hozzávalóit vízgőz felett felolvasztjuk, majd rákenjük a süteményre. 1 napig állni hagyjuk, így van ideje megpuhulni a tésztának.

Munka: kb. 1 óra

Fogyasztható: másnap