Mentes baracktorta
2025-08-13  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 8 szelethez

A tésztához:

-10 dkg alma

-4 dkg kókuszzsír

-1 mk. vaníliapaszta

-3 dkg barna rizsliszt

-3 dkg kukoricaliszt

-1/4 kk. szódabikarbóna

-2 dkg darált mandula

-1/4 kk. stevia por

A krémhez:

-30 dkg sárgabarack

-15 dkg sűrű kókuszkrém

-3 ek. keményítő

-1/4 kk. stevia por

-2 ek. pirított szeletelt mandula

Elkészítés:

A tésztához az almát meghámozzuk, kockákra vágjuk, és 1 ek. vízzel megpároljuk. Kicsit hűlni hagyjuk, majd a kókuszolajjal, a vaníliával péppé törjük. A liszteket összekeverjük 1 csipet sóval és a szódabikarbónával, majd hozzáadjuk a darált mandulát is. Beledolgozzuk az almás keveréket és fél órát pihentetjük.

Kibélelünk sütőpapírral egy 18 cm-es kapcsos tortaformát, a sütőt pedig 160 °C-ra előmelegítjük. A tésztamasszát kézzel a tortaformába nyomkodjuk úgy, hogy kb. egyenletes fedje az alját és legyen 2 cm magas kis pereme. Sütőpapírt terítünk, nehezéknek rizst szórunk rá, és a sütőben kb. kb. 15-20 percig sütjük, amíg a széle kezd megbarnulni, de még nem szárad ki.

A krémhez a barackot megtisztítjuk, kimagozzuk, krémesre turmixoljuk. Kis lábosban sűrűre beforraljuk. Ízlés szerint édesítjük. A keményítőt elkeverjük 3 ek. vízzel, és a barackhoz öntjük, sűrűre forraljuk. Hagyjuk kihűlni.

A kókuszkrémet habverővel felverjük, a kézmeleg barackos masszába forgatjuk. A kihűlt tortába töltjük, elsimítjuk. A tetejét pirított mandulával megszórjuk. Hűtőbe tesszük, majd amikor lehűlt, szeletelve tálaljuk.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 2 óra múlva