Mennyi az esélye annak, hogy megcsaljanak a szerelemben? Egy kutatásból kiderült!
2018-10-25  /  Szerző:   /   Tudtad-e? Minden új párkapcsolat elején attól rettegsz, hogy megcsal a párod? Mennyi az esélye annak, hogy megcsaljanak a szerelemben? Honnan tudhatod, hogy hűtlen a párod? Alábbi cikkünkben leírjuk, hogy a kutatók szerint, melyek azok a tényezők, melyek előre megjósolják a párkapcsolati hűtlenséget.

A témában végzett kutatások szerint létezik néhány tényező, mely befolyásolja a hűtlenség előfordulásának esélyét a párkapcsolatban. A felmérést 100 újdonsült házaspárral végezték, és arra a következtetésre jutottak, hogy a hűtlenség nagyban összefügg az elhatárolódással: ha valaki minél inkább törekszik levenni a szemét egy vonzó személyről, annál kevesebb lesz az esély a hűtlenség megjelenésére a párkapcsolatban.

A felmérés rámutatott arra is, hogy létezik még pár érdekes tényező, mely befolyásolja a hűtlenség előfordulásának esélyét. Annak a lehetősége, hogy megcsaljanak annál nagyobb, minél fiatalabb életkorú vagy. Ugyanakkor, ha a partnerednek többnyire rövid távú párkapcsolatai voltak, és ha kielégítő a nemi életed, akkor a megcsalás esélye megnő (meglepetés!). A kutatók azt állítják, hogy ennek oka a pozitív asszociáció a szexel.

Honnan tudhatod, hogy a párod meg fog csalni? A kutatók megvizsgálták a felmérésben részt vevő személyek arcfelépítését is. Ennek megfelelően, ha a párod arca inkább hosszúkás, mint széles, nagyobb esély van arra, hogy megcsaljon. Ugyanakkor, azok a személyek, akik mindig keresik az új kalandokat, az újdonságot, az adrenalint, a párkapcsolataikban is mindig az újat és az erős érzéseket fogják keresni.

Pszichoterapeuták szerint sokan elfelejtik azt, hogy milyen nagy önkontrollal rendelkeznek és elfelejtik megvizsgálni azt, hogy vajon tiszták-e a szándékaik. Az emberek többsége nem hagy elég időt magának arra, hogy meggondolja, jól fog-e cselekedni, és helyette azonnal és impulzívan dönt.

A párkapcsolatban a feleknek mindig arra kellene törekedniük, hogy harmonikusan kommunikáljanak, hogy mindig élvezzék az élet örömeit, és hogy feltétel nélkül szeressék egymást. Ha valakinek a célja az, hogy elérje mindezt, akkor meg kell határoznia pontosan, hogy számára mit jelent egy egészséges párkapcsolat, és ez alapján meg kell szabnia a saját határaidat. Ezáltal sokkal jobban fogja tudni kontrollálni magát a helyzetektől és impulzusoktól függetlenül.