Melegkiütés elleni védekezés
2023-08-17  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Ahelyett, hogy élveznéd a friss nyári barnaságot, viszket a bőröd? Eláruljuk, milyen házi szerrel szabadulhatsz meg a melegkiütésektől.

Néhány nyugodt pillanatot élvezve a napon apró hólyagok képződhetnek a testen. Ezek a nyár bosszantó velejárói, és már a nevük is csúnya: hőpattanások. Általában viszketnek, és nemcsak az arcbőrünket, hanem a hangulatunkat is tönkreteszik.

Mi is pontosan a melegkiütés?

A melegkiütés főként nyáron jelentkezik. A kis dudorok akkor keletkeznek, amikor sokat izzadunk, és az izzadság nem tud elpárologni, hanem a bőrön marad. Ilyenkor a verejtékmirigyek eltömődnek, és apró pattanások jelennek meg.

A szakértők alapvetően két típust különböztetnek meg. Ha a bőr felső rétegét elzárja a verejték, világos színű, tű nagyságú, folyadékkal teli hólyagok képződnek. Ha a probléma mélyebbre hatol, piros és viszkető pattanások alakulnak ki. A második típus könnyebben begyullad, és a viszketés miatt fájdalmasabb is lehet. Mindkét típus azonban ártalmatlan, és néhány nap múlva magától eltűnik - írja a schweizer-illustrierte.ch.

Így segítheted elő a gyógyulást

A gyógyulás folyamatát te is felgyorsíthatod. Ehhez nem kell más, mint egy kis almaecet és víz. Az ecet antibakteriális hatású, és megakadályozza, hogy a verejtékmirigyek begyulladjanak. Emellett a gyógyulási folyamatot is segíti.

Így készítsd el a keveréket:

Keverj össze 3 evőkanál almaecetet egy liter vízzel, és reggel és este mosd le vele az érintett területeket.

A viszketés enyhítésére a legjobb módszer a hideg. Ez lehet egy hűvös fürdő vagy néhány jégkocka, amit az égő kiütésekre dörzsölsz. A legjobb, ha egy ruhába csomagolod őket, hogy a jég ne irritálja a bőrt.

A megelőzés is megoldás

Ha nem akarod, hogy egyáltalán idáig fajuljon a dolog, kipróbálhatod ezeket a tippeket:

-Gondoskodj róla, hogy a forró napokon jól szellőzzön a bőröd

-Válassz lenből vagy pamutból készült ruhákat

-Használj vizes alapú naptejet és testápolót

-Időnként itasd le az izzadságot magadról

Kerüld a napot - árnyékban is lehet barnulni!