Meggyes-mákos krémes
Hozzávalók kb. 16 szelethez
A tésztához:
-5 tojás
-2 tk. olaj
-2 ek. meleg víz
-20 dkg cukor
-15 dkg liszt
-2 tk. sütőpor
-5 dkg darált mák
A krémhez:
-0,5 l tej
-5 tojássárgája
-7 dkg liszt
-10 dkg cukor
-2 csomag vaníliás cukor
-25 dkg puha vaj
A zseléhez:
-35 dkg meggybefőtt
-3 csomag étkezési zselatin (30 g)
-1,5 dl langyos víz
A mázhoz:
-5 dkg porcukor
-1 ek. kakaópor
-1 ek. tej
-5 dkg vaj
Elkészítés:
Egy 20x30 cm tepsit kibélelünk sütőpapírral, a sütőt előmelegítjük 170 °C-ra. A tésztához a tojást szétválasztjuk, a tojásfehérjéket, és egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgákat összekeverjük az olajjal, a vízzel, a cukorral, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. Beleforgatjuk a fehérjehabot, majd óvatosan a mákot is. A tésztát a tepsibe simítjuk, és a sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk kihűlni.
A krémhez kb. 1,5 dl tejben elkeverjük a tojássárgákat és a lisztet. A maradék tejet felmelegítjük a cukorral, belecsorgatjuk a tojássárgás keveréket, és sűrűre főzzük. Hagyjuk kicsit hűlni, majd hozzákeverjük a vaníliás cukrot és a puha vajat.
A zselatint elkeverjük 1,5 dl vízzel. A meggyről leöntjük a levét. A meggyet félretesszük. A zselatinos vizet elkezdjük melegíteni, hozzáadjuk a meggylevet, felforraljuk. Végül a meggyet is beletesszük, és kb. 30 percig pihentetjük. Többször keverjük meg, és hagyjuk besűrűsödni.
A kihűlt tésztát hosszában két lapra vágjuk (két 10 x 30 cm téglalapra). Az egyik tésztalapot megkenjük a vaníliakrémmel, majd elrendezzük rajta a meggyzselét. Befedjük a másik lappal.
A mázhoz vízgőz fölött összefőzzük a porcukrot, a kakaóport, a tejet, a vajat, és a sütemény tetejét bevonjuk a kakaós mázzal. Hagyjuk megszáradni.
Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva