Meggyes-mákos krémes
2025-04-22  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 16 szelethez

A tésztához:

-5 tojás

-2 tk. olaj

-2 ek. meleg víz

-20 dkg cukor

-15 dkg liszt

-2 tk. sütőpor

-5 dkg darált mák

A krémhez:

-0,5 l tej

-5 tojássárgája

-7 dkg liszt

-10 dkg cukor

-2 csomag vaníliás cukor

-25 dkg puha vaj

A zseléhez:

-35 dkg meggybefőtt

-3 csomag étkezési zselatin (30 g)

-1,5 dl langyos víz

A mázhoz:

-5 dkg porcukor

-1 ek. kakaópor

-1 ek. tej

-5 dkg vaj

Elkészítés:

Egy 20x30 cm tepsit kibélelünk sütőpapírral, a sütőt előmelegítjük 170 °C-ra. A tésztához a tojást szétválasztjuk, a tojásfehérjéket, és egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgákat összekeverjük az olajjal, a vízzel, a cukorral, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. Beleforgatjuk a fehérjehabot, majd óvatosan a mákot is. A tésztát a tepsibe simítjuk, és a sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk kihűlni.

A krémhez kb. 1,5 dl tejben elkeverjük a tojássárgákat és a lisztet. A maradék tejet felmelegítjük a cukorral, belecsorgatjuk a tojássárgás keveréket, és sűrűre főzzük. Hagyjuk kicsit hűlni, majd hozzákeverjük a vaníliás cukrot és a puha vajat.

A zselatint elkeverjük 1,5 dl vízzel. A meggyről leöntjük a levét. A meggyet félretesszük. A zselatinos vizet elkezdjük melegíteni, hozzáadjuk a meggylevet, felforraljuk. Végül a meggyet is beletesszük, és kb. 30 percig pihentetjük. Többször keverjük meg, és hagyjuk besűrűsödni.

A kihűlt tésztát hosszában két lapra vágjuk (két 10 x 30 cm téglalapra). Az egyik tésztalapot megkenjük a vaníliakrémmel, majd elrendezzük rajta a meggyzselét. Befedjük a másik lappal.

A mázhoz vízgőz fölött összefőzzük a porcukrot, a kakaóport, a tejet, a vajat, és a sütemény tetejét bevonjuk a kakaós mázzal. Hagyjuk megszáradni.

Munka: kb. 1 óra

Fogyasztható: kb. 3 óra múlva