Meggyes-mákos kocka
Hozzávalók kb. 20 szelethez:
50 dkg magozott meggybefőtt
-25 dkg mák
-25 dkg liszt + a tepsihez
-25 dkg porcukor
-1 kk. sütőpor
-2 ek. olaj + a tepsihez
-1 tojás
-2,5 dl tej
A krémhez:
-1 cs. vaníliás pudingpor
-3 ek. cukor
-4 dl meggylé
A tetejére:
-3 ek. porcukor, meggyszemek
Elkészítés:
A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük. Kiolajozunk, kilisztezünk egy 20x30 cm-es tepsit.
A mákot, a lisztet, a porcukrot a sütőport összekeverjük. Beleöntjük az olajat, hozzáadjuk a tojást és a tejet kisebb adagokban hozzáöntve, és a tésztát simára keverjük. A tepsibe öntjük, beledobáljuk a lecsepegtetett meggyet, és a sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük (tűpróba!).
A krémhez a vaníliás pudingport és a cukrot elkeverjük. Hozzáöntjük a meggylevet, és kevergetve sűrűre főzzük. Hagyjuk langyosra hűlni, időnként átkeverjük.
A tésztát kifordítjuk a tepsiből és hűlni hagyjuk. Vízszintesen két lapra vágjuk, az alját visszatesszük a tepsibe, amiben sütöttük. Erre rákenjük a pudingos-meggyes krémet, és a sütemény másik felével beborítjuk. Szeletelés előtt legalább 2 órát állni hagyjuk, hogy a krém kellően megszilárduljon benne, különben kifolyik. A szeleteket egy-egy szem meggyel díszítjük, porcukorral meghintve tálaljuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 4 óra múlva
1 szelet: 230 kcal