Mascarponés sajttorta
Hozzávalók kb. 10 szelethez
Az alaphoz:
-23 dkg darált mandula
-23 dkg darált zabkeksz
-20 dkg olvasztott vaj
A krémhez:
-50 dkg krémsajt
-50 dkg mascarpone
-25 dkg cukor
-3 ek. liszt
-2 tk. citromlé
-1,5 tk. vanília aroma
-4 tojás
Elkészítés:
A sütőt 180 °C-ra melegítjük elő, egy 23 centis tortaformát előkészítünk. Sütőpapírból kivágunk egy, a tortaforma méretével megegyező kört, majd az oldalához is vágunk kb. 10x75 centis csíkot is. A kivágott sütőpapírokat lekenjük vajjal és a formába helyezzük.
A darált mandulát összeforgatjuk a darált keksszel, majd hozzácsurgatjuk az olvasztott vajat és alaposan összekeverjük. A tortaforma aljába nyomkodjuk úgy, hogy egy kis pereme is legyen. Az előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük, majd kivesszük és hagyjuk kihűlni.
A krémhez a krémsajtot összekeverjük a mascarponéval úgy, hogy egy sima, krémes masszát kapjunk. Hozzáadjuk a cukrot és a lisztet, tovább keverjük, majd a citromlével, valamint a vanília aromával ízesítjük. Egyesével eldolgozzuk benne a tojásokat is, majd a masszát a kekszmorzsára simítjuk.
A tortát egy magasabb falú tepsibe tesszük, amit felöntünk forró vízzel úgy, hogy a tortaforma feléig érjen. A sajttortát kb. 80-100 percen keresztül sütjük. Akkor jó, ha a közepe remegős lesz. Ezután a sütőt kikapcsoljuk és a süteményt hagyjuk benne kihűlni, legalább egy órán keresztül.
Amikor kész, a sajttortát lefedjük, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük. Ezután kivesszük a formából, tetszés szerint gyümölcsökkel díszítve és porcukorral megszórva, szeletelve tálaljuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: másnap